Potrivit art.115 din codul muncii:"pentru anumite sectoare de activitate,unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifixe o durata mai mica sau mai mare de 8 ore.
In cazul unei institutii de spectacole si concerte se poate negocia timp de lucru normat prin sedinte(ex.256 de sedinte pe stagiune din care cel putin "x" nr. de repetitii,cel putin "y" nr. de spectacole sau concerte),fara sa se precizeze cu exactitate orele de munca.Timpul de lucru variaza de la caz la caz in acest gen de munca,precum nici durata spectacolelor nu e "batuta in cuie".
Scuze:)))Am omis semnul intrebarii."In cazul unei institutii de spectacole si concerte se poate negocia timp de lucru normat prin sedinte(ex.256 de sedinte pe stagiune din care cel putin "x" nr. de repetitii,cel putin "y" nr. de spectacole sau concerte),fara sa se precizeze cu exactitate orele de munca?"
1. Deoarece nu se poate preciza cu exactitate cat dureaza un spectacol , un concert sau o repetitie eu as negocia (acorda) un salariu care sa acopere aceste depasiri de program normal de 8 ore pe zi.
2. Este vorba, totusi, de domeniul artistic unde nu se poate face o normare ca in cazul altor domenii sau ocupatii.
Mmmm...problema e ca de cele mai multe ori ele nu acopera norma de 8 ore,deci eu militez in favoarea angajatilor.E drept ca sunt perioade fierbinti de repetitii si festivaluri cu un volum imens de munca,dar sunt si saptamani in care nu s-ar aduna cele 40 de ore.Oricum CCM-urile reglementeaza clar ca nu pot fi mai mult de 4+2 ore de activitate colectiva+incalziri,probe individuale de cate 120 minute,deci nu riscam sa fim neindreptatiti in cazul unor ore suplimentare,care pot fi onorate dar doar cu compensare materiala sau zile libere,doar ca e ridicol sa ai program de lucru de la 8-16,batut in cuie cand niciodata nu se va intampla asa. Asa prevedeau pana acum contractele colective si regulamentele interne.Vrem doar sa stim daca e o varianta legala,sa nu interpretam gresit legile si sa stim clar care sunt formularile corecte si ce trebuie sa contina CCm pentru a fi inregistrat cu succes.
Codul muncii va ofera o paleta de posibilitati pe care sa le adaptati la specificul activitatii dvs.:
Art. 113
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.
(2) In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana.
Art. 114
(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
(3) Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
(4) Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta stabilite la alin.(3) , dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
(5) La stabilirea perioadelor de referinta prevazute la alin. (2)—(4) nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca.
(6) Prevederile alin. (1)—(4) nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.
Art. 115
(1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
(2) Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.
Art. 116
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal in cadrul saptamanii de lucru de 40 de ore, precum si in cadrul saptamanii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de munca la nivelul angajatorului sau, in absenta acestuia, va fi prevazut in regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate functiona numai daca este specificat expres in contractul individual de munca.
Art. 117
Programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.