avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probleme cu angajatorul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probleme cu angajatorul

Buna ziua.
Va rog sa-mi spuneti daca angajatorul poate sa modifice plafonul de salarizare fara o discutie in prealabil cu angajatul. Ma refer la o diminuare considerabila a salarului.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 10:22, 2 Iunie 2012
Modificarea salariului se face numai cu acordul ambelor parti prin incheierea unui act aditional la CIM.
Art. 17
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
(2) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:

k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;

(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Ce tip de salarizare se utilizeaza la dvs?Posibil sa aveti un target de indeplinit pt. a primi salariul negociat si atunci,daca nu realizati acel target,salariul va scadea cu procentul de neindeplinire a targetului ,fara a fi necesar ca angajatorul sa va anunte .In acest caz,in cim ar trebui sa aveti reglementat la clauza de salarizare acest aspect.
Plafonul de salarizare in poate modifica fara niciun acord al salariatului ... angajatorul poate decide care este salariul minim sau maxim pe care-l poate acorda ... daca este vorba despre salariul unui angajat , modificarea lui nu se poate face decat in conditiile prevazute de art.41 C.mun.
Ultima modificare: Vineri, 1 Iunie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Daca angajatul nu este de acord cu diminuarea salariului poate angajatorul sa-l modifice fara acordul angajatului?
Va multumesc
Asa ceva nu se poate face decat cu acordul salariatului .. in acest sens, avem art.41 C.mun.:
Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Alte discuții în legătură

Mi se impune semnarea unui alt contract de munca radu ion radu ion Buna seara. Lucrez la o firma de 6 luni, am fost angajat dupa o perioada de o luna de zile de proba cu un contract de munca pe o perioada deteriminata. Dupa am ... (vezi toată discuția)
Contract determinat pe 3 luni se poate prelungi prin act aditional claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Am un contract determinat pe 3 luni iar de la resurse umane mi-au spus ca imi vor prelungi contractul care imi expira prin act aditional Este valabil prin act ... (vezi toată discuția)
Angajatorul (stat) poate reduce in mod unilateral numarul zilelor de concediu de odihna doar pentru unii dintre angajati ? kinga10 kinga10 Angajatorul \\"stat\\" a redus numarul zilelor de concediu de odihna pentru lucratorii de rand (sofer, fochist, menajera) cu mai mult de 10 zile..pentru cei ... (vezi toată discuția)