avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 990 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul (stat) poate reduce in mod unilateral ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul (stat) poate reduce in mod unilateral numarul zilelor de concediu de odihna doar pentru unii dintre angajati ?

Angajatorul "stat" a redus numarul zilelor de concediu de odihna pentru lucratorii de rand (sofer, fochist, menajera) cu mai mult de 10 zile..pentru cei aflati in functii superioare s-a mentinut numarul zilelor de concediu. Nu exista o discriminare?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:25, 19 Decembrie 2014
Ce a facut angajatorul nu este corect.

Modificarea duratei CO se face prin incheierea unui act aditional la c.i.m. In cazul in care, angajatorul a decis modificarea unilaterala , solutiile sunt :
- sesizarea ITM-ului
- actiunea in instanta
- apelarea la mediere.

art.145 alin.2 C.mun. - Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

art.41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

art.17 C.mun.
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
....
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
.....
(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile concediu de odihna monicalirca monicalirca Buna ziua, As vrea sa stiu ce se intampla cu zilele de concediu de odihna dupa incetarea unui contract colectiv de munca, in care a fost prevazut un numar ... (vezi toată discuția)
Retineri din salar carmenchi carmenchi daca o soc. hotaraste diminuarea fondului de salarii intr-o luna ,persoanele aflate in concediul de odihna in luna respectiva sant afectate de aceasta ... (vezi toată discuția)
Acte puse in fata la semnat angajatlastat angajatlastat Art. 17. [informarea cu privire la clauzele contractului de munca] (1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are ... (vezi toată discuția)