avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mi se impune semnarea unui alt contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mi se impune semnarea unui alt contract de munca

Buna seara. Lucrez la o firma de 6 luni, am fost angajat dupa o perioada de o luna de zile de proba cu un contract de munca pe o perioada deteriminata. Dupa am negociat salariul si am semnat un act aditional in care se specifica ca se modifica salarizarea( adica creste) si contract se modifica pe perioada nedeterminata. in apropierea sarbatorilor de iarna, ni s-a comunicat ca nu prea e de munca si ne-au ramas zile de concediu si ca ar fi bine sa le luam. Am acceptat. Pe data de 4 ianuarie am inceput activitatea cu o sediinta in care ni s-a comunicat verbal urmatoarele:
1. Ca se vor modifica contractele de munca, adica se va diminua salariul la jumatate.
2. In afara salariului la fiecare zi muncita se va acorda suma de 50 de lei, numai daca cand vom pleca in delegatie iar acea delegatie care urmeaza sa fie la Iasi, sa plecam de duminica la pranz,ca luni dimineata sa incepem activitatea.
3. In cazul in care nu plecam duminica ziua de luni nu se plateste, plus diurna este platita la jumatate.
4. Concediul de odihna se va lua 2 saptamani in luna August toata firma.

Va rog, dati_mi un sfat pentru ca dupa Codul Muncii nu poate impune angajatiilor diminuarea salariului atat timp cat conditiile de munca raman aceleasi,chiar mai grav nu se respecta cele 5 zile lucratoare cu 8 ore pe zi
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:38, 9 Ianuarie 2016
1. Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Asadar, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea prin acordul partilor. Prin exceptie, este posibila modificarea unilaterala a c.i.m. - felul muncii - numai in cazurile si conditiile expres prevazute de lege,si anume :
- delegarea
- detasarea
- în cazul unor situaţii de forţă majoră
- cu titlu de sancţiune disciplinară sau ca măsură de protecţie a salariatului.

Art.17 C.mun.
...
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
....

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

3. Art.144 C.mun.
...
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Obligarea de catre angajator a efectuarii perioadei de CO programate sau neprogramate intr-o anumita perioada, in opinia mea , este un abuz in serviciu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional Simonamihai30 Simonamihai30 Este necesar un act aditional la schimbare numelui dupa casatorie? Se pot modifica termenii contractului? Salariul poate fi micsorat avand in vedere ca peste o ... (vezi toată discuția)
Act aditional contract de munca, modificare timp de lucru RINCIK RINCIK Am o intrebare,sunt angajata de 3 luni in cadrul unei companii,cand am fost angajata mi s-a facut contract de munca cu 4 ore de lucru.Mi s-a zis ca se poate ... (vezi toată discuția)
Retineri din salar carmenchi carmenchi daca o soc. hotaraste diminuarea fondului de salarii intr-o luna ,persoanele aflate in concediul de odihna in luna respectiva sant afectate de aceasta ... (vezi toată discuția)