avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bani pierduti ???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bani pierduti ???

Sectorul -invatmant
legea- 221/2008
Problema?- 1. un cadru didactic intra in concediu medical in aprilie 2008;
2. legea 221 - octombrie 2008
3. cadru didactic intra in concediu medical dupa operarea unei neoplazii in aprilie 2009; ramane in concediu medical inca 14 luni
4.indemnizatia de concediu ,calculata in functie de 'ultimele 6 luni".
5. cadrul didactic castiga in instanta diferente salariale pentru octombrie 2008 - 31decembrie 2009.
Intrebari - este obligat angajatorul sa ii recalculeze o noua baza de calcul a indemnizatiei in functie diferentele salariale castigate in instanta tinand seama de faptul ca el in cele 6 luni merita un salariu marit cu 50 la suta?
- cum isi va recupara banii raportat la ordonanta 71 ?...Angajatorul trebuie sa ii platesca o singura data toate diferentele pe cele 6 luni pentru a i se retine cotributiile de sanatate corespunzatoare sumelor datorate ,iar restul pe ordonanta 71?


Cel mai recent răspuns: arhontele , utilizator 20:48, 3 Iunie 2012
1. Angajatorul este obligat sa recalculeze o noua baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca ...

2. Banii isi va recupera asa cum este mentionat in OUG nr.71/2009 ..... daca intretimp nu se modifica actul normativ.


Multumesc.
imi cer scuze pentru postarea consecutiva...am gasit aceasta referitor la stabiliarea indemnizatiilor:
"II. In acelasi timp identificati pentru lunile respective nivelul veniturilor.
Nivelul veniturilor se constituie din:
a) veniturile salariale  la care s-a calculat CCIASS pentru persoana respectiva. "

Cum interpretati exprsia " la care s-a calculat'? E acelasi lucru cu "s-a virat"/'s-a platit '?.....
Abia dupa anul 2016 intregul CCIASS va fi virat !


Angajatorul are obligaţia plăţii contribuţiei lunare pentru concedii şi indemnizaţii, aplicată la fondul de salarii brute realizat lunar. Fondul de salarii brute realizat in luna reprezintă suma veniturilor brute realizate de toti angajatii.
Deci ceea ce se datoreaza lunar (se calculeaza) este de 0,85%din fd.de salarii lunar.
Dar,daca in luna exista de platit catre angajati indemnizatii de cm sumele reprezentând indemnizaţii, care se plătesc asiguraţilor şi care, potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, se reţin de către plătitor din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivă,de aceea nu intotdeauna ceea ce se calculeaza adica se datoreaza este identic cu ceea ce se vireaza/plateste.
Acest aspect l-am precizat referitor la intrebarea dvs.adresata mai sus.
Acum,referitor la diferentele salariale primite esalonat,cand trebuie recalculate bazele de calcul, pt. ind. de cm,eu cred ca interpretarea este ca ar trebui sa se recalculeze si baza in functie de fiecare diferenta salariala primita esalonat.
Astfel daca mai intai s-a primit o diferenta care a marit venitul cu x%,la acest venit se raporteaza baza si contributia datorata,mai apoi la inca o difrenta,baza se va majora din nou cu acel venit,dar contributia se va plati numai pt. diferenta de venit pt. care nu s-a suportat contributie la prima esalonare .
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2012
ContSters136493, utilizator
Asa m am gandit si eu...dar asta ridica alte probelme:
1. Noua nu ni se dau 'fluturase de salarii" diferite....adica la salariul din luna asta ni se adauga si suma restanta se obtine un total si se retine impozite pe toata suma!Nu ar fi corect sa avem 2 fluturashe de salariu pentru lunile cu "restante"...unul pentru salariu normal si altul pentru diferente?
2. Oare din calculele facute un angajat ia aceeiasi suma de bani pe ordonanta 71 ca si cand i ar fi luat luna de luna? Si cand spun asta ma refer si la recalcularea bazei pentru indemnizatia de concediu.
3. Contabilul refuza sa recalculeze dupa fiecare transa incasata pe motiv ca daca se va imbolnavi inca o data "il va plati de 2 ori"!!! In martie s-a incasat prima transa pe ord. 71.....sa zicem ca se recalculeaza o noua baza se plateste diferenta, iar peste 5 luni angajatul se imbolnaveste din nou...in cancer e posibil.....in noua baza ar intra si diferenta din 2008 si de aici refuzul ca s-ar plati de 2 ori !
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2012
arhontele, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul concediu de risc maternal si cm sarcina si leuzie ContSters166483 ContSters166483 Buna ziua, Va rog sa ma ajuta-ti intr-o problema. Am nascut pe data de 14.05.2010.Din data de 01.01.2010 am fost in concediu de risc maternal si in ... (vezi toată discuția)
Concediu medical de sarcina si lauzie july_pink2003 july_pink2003 Buna ziua, Cum se calculeaza concediul de sarcina si lauzie cod 08 in urmatoarea situatie: -primele 5 luni anterioare persoana a beneficiat de indemn. ... (vezi toată discuția)
Cat este indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca? arhontele arhontele .... indemnizatia de concediu medical pentru un angajat care are salariul net de 1200/1500/2000 lei? Daca salariul minim pe economie ar fi de 500 de ... (vezi toată discuția)