avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrerupere concediu crestere copil, stimulent de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrerupere concediu crestere copil, stimulent de insertie

daca am optat pentru concediu crestere copil varianta 2 ani la data de 01.05.2012 si pe 15.06.2012 reiau activitatea mai pot beneficia de stimulentul de insertie in valoare de 500 ron?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:19, 28 Septembrie 2012
Pentru ca ati nascut dupa data de 01.03.2012, va trebui sa reviniti la serviciu cu 3 luni inainte sa implineasca 1 an copilul, pentru a primi acel stimulent de insertie de 500 ron (HG 57/2012).
Nu beneficiati de stimulent de insertie daca ati optat pentru CCC cu o durata de 2 ani ..

Art. 7 din OUG nr.111/2010:
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru
creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) obţin venituri
supuse impozitului prevăzute la art. 3, înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un
an, au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 1 ISR pentru perioada
rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani.
....

Art. 2
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii
copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul
copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
...

Din interpretarea , per a contrario , a prevederilor art.16 alin.2 lit.i din OUG nr.111/2010, daca copilul dvs a implinit varsta de 1 ani si ati optat pentru un CCC cu o durata de 2 ani atunci puteti cumula indemnizatia pentru CCC cu alte venituri supuse imozitului.

Art.16 (2) Dreptul la indemnizaţiile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin.
(5) şi (6) se suspendă începând cu ziua următoare celei în care:
......
i) beneficiarul realizează venituri supuse impozitului şi copilul nu a împlinit vârsta de un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
......

am nascut pe 26.12.2011 si dupa concediul postnatal am optat ptr varianta de 2 ani dar dupa o luna am renuntat mai pot beneficia in conditiile astea de stimulent de insertie?
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.


2. Asadar daca initial ati optat pentru CCC pana la 2 ani nu mai puteti sa modificati optiunea.

3. Dar daca ati reluat activitatea, intre timp, CCC a fost suspendat asa ca puteti sa intrati iar in CCC, daca doriti, in baza aceluiasi dosar initial, deci tot in varianta pana la 2 ani.
salutare am si eu o intrebare.Daca am fost angajat la o societate timp de 2 ani si miam schimbat locul de munca si imi este intrerupt contractul de munca timp de o zi mai beneficiez de paternitate?

Alte discuții în legătură

Pot lua stimulent insertie, ca tata, daca copilul a implinit un an, si pana acum nu am depus nici cerere de concediu crestere copil si nici de stimulent? catalinion84 catalinion84 Buna ziua. Am fost la Primarie sa intreb daca pot, in calitate de tata, sa beneficiez de stimulent de insertie daca copilul tocmai a implinit un an si pana ... (vezi toată discuția)
Stimulent insertie bianca_tm bianca_tm Buna ziua! Am optat pentru stimulentul de insertie din momentul de cand am inceput lucru, mai exact dupa 10 luni si 3 saptamani de concediu de ... (vezi toată discuția)
Stimulent crestere copil geo_kemy geo_kemy Buna ziua, Momentan sunt in concediu de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani si m-ar interesa daca ma intorc la serviciu mai devreme (adica de luna ... (vezi toată discuția)