avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... STIMULENT CRESTERE COPIL
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

STIMULENT CRESTERE COPIL

Buna ziua,
Momentan sunt in concediu de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani si m-ar interesa daca ma intorc la serviciu mai devreme (adica de luna viitoare) pot sa iau stimulent sau pierd?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:56, 17 Octombrie 2012
1. Conform OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor puteti beneficia de stimulentul de insertie nuami daca optati pentru varianta de CCC pana la 1 an si reluati activitatea inainte de a implini copiluil 1 an.

2. - Zilele nacestea va fi publicata in M.O. legea de modificare a OUG 111/2010 care va permite sa beneficiati de stimulentul de insertie si daca ati optat pentru varianta de CCC pana la 2 ani.
- Dar sa vedem daca aceasta prevedere se aplica si celor care sunt acum in CCC pana la 2 ani.

Multumesc mult!
Buna seara,
Referitor la mesajul de mai sus, am vazut ca s-a publicat legea in M.O. pe data de 15.10.12, si va rog mult sa-mi spuneti daca aceasta lege prevedere si acordarea stimulentului de insertie celor care sunt acum in CCC pana la 2 ani.
Multumesc mult!
1. OUG 111/2010, actualizata, privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

Art. 7
(1) Persoanele care în perioada în care sunt îndreptățite să beneficieze de concediul pentru creșterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), obțin venituri supuse impozitului prevăzute la art. 3 au dreptul la un stimulent de inserție în cuantum lunar de 1 ISR

(2) Stimulentul de inserție prevăzut la alin. (1) se acordă după cum urmează:

a) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.a), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin.(1) lit.b), dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani;
...

2. Legea 166/09.10.2012 spune:

Art. II.
Modificările aduse prin prezenta lege la art. 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 7/2007, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (2) și (3), art. 7, 9 și art. 30 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările și completările ulterioare, se aplică începând cu drepturile lunii octombrie 2012, inclusiv pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite până la această dată.


3. Asadar daca ati optat pentru CCC pana la 2 ani si reluati activitatea dupa ce copilul implineste 1 an veti beneficia de stimulentul de insertie.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Octombrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie andreeamatei andreeamatei Daca copilul este nascut pe 10 08 2011 si am revenit la serviciu pe 10 08 2012 pot beneficia de stimulenul de insertie?Am optat pentru ccc de un an. va ... (vezi toată discuția)
Mai pot primi stimulentul ? xyz2 xyz2 Am renuntat la concediul de ingrijire al copilului si am reintrat in activitate de o luna (dupa ce copilul a implinit un an) deoarece aici (la primarie) am ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie julia2 julia2 Buna ziua, Copilul meu implineste 1 an pe 04.07.2013,beneficiez de stimulent daca imi reiau activitatea pe 25.06.2013?( am optat pentru CCC de 2 an ... (vezi toată discuția)