avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... In cazul demisiei angajatorul este obligat sa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

In cazul demisiei angajatorul este obligat sa plateasca concediul de odihna neefectuat?

Buna ziua, am fost angajata pe postul de gestionar in cadrul unei firme din 05.08.2011, iar in data de 05.05.2012 mi-am dat demisia din motive personale,practic a fost cu acordul partilor, si nu am avut preaviz.Ultimul salariu a intrat la data normala,dar banii de concediu nu. Am asteptat o luna ca ragaz, in speranta ca la urmatoarea data de salariu imi vor vira si mie banii de concediu, dar iata ca ziua platii a venit, si salariile angajatilor firmei au fost virate, dar eu nu am primit nimic. Luni voi merge sa vorbesc la resurse umane, dar inainte va rog sa ma sfatuiti cum sa pun problema, in cat timp ar trebui sa imi vireze banii in aceasta situatie? si de cate zile beneficiez? Mentionez ca nu mi-am luat nici o zi de concediu de la angajare pana la demisie.

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2012
ionelenasorina, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kiriana , utilizator 21:41, 11 August 2018
Indiferent de modul in care ati pus capat contractului individual de munca, aveti dreptul la bani de concediu,platiti la data la care se platesc salariile celor angajati, in caz contrar dupa trecerea a cel putin 30 de zile, dati in judecata angajatorul daca nu intelege sa va plateasca acest drept de care beneficiati ca efect al contractului individual de munca in conformitate cu prevederile Codului muncii.
Multumesc frumos pentru raspuns.
O zi frumoasa!
avobalint a scris:

..... in caz contrar dupa trecerea a cel putin 30 de zile, dati in judecata angajatorul ....


Unde este reglementat acest termen in Codul Muncii sau in alt act normativ?


@ ionelenasorina

Legea prevede ca salariul se plateste la data stabilita in c.i.m. pentru plata acestuia .. prin urmare , daca la data cand vi s-au achitat celelalte drepturi banesti nu ati primit si aceasta compensare, atunci aveti posibilitatea sa sesizati ITM-ul si /sau sa promovato o actiune in instanta fara a mai astepta trecerea unui anumit termen ..

Singurul termen pe care-l trebuie sa-l respectati este termenul de prescriptie al dreptului la actiune .. in cazul compensarii in bani a CO neefectuat acesta incepe sa curga de la data incetarii raportului de munca.

Buna ziua, azi s-au implinit aproximativ 40 de zile de cand am incetat raportul de munca de la ultimul job, am tot sunat la firma si am fost dusa cu zaharelul ca banii pe concediul neefectuat ii voi primi,cand? cine stie..Luni pe 11 am sunat si am explicat clar ca le cer un drept ce mi se cuvine, si ca nu mi se pare normal sa nu recurga la nici o actiune...buuuun...mi s-a spus sa revin azi cu un telefon....si am sunat cat e ziua de lunga pentru ca ,normal nu a rasp nimeni, iar cand au raspuns mi s-a spus scurt ca nu au ce raspuns sa-mi dea si mi s-a inchis tel in nas.
Va rog mult sa ma indrumati, unde trebuie sa merg pentru a le face reclamatie? care sunt pasii, si daca e obligatoriu sa-i mai anunt si pe ei ca ii reclam? In aceasta actiune ma aflu atat eu cat si colega mea de munca, am lucrat impreuna si ne aflam in aceeasi situatie, va trebui sa le facem amandoua reclamatie?
Multumesc anticipat,
Sorina Batrinca
1. Sesizarea o puteti face la ITM si/sau Inspectia Muncii .. nu trebuie sa anuntati angajatorul ca ati facut sesizare la institutiile abilitate pentru efectuarea unui control referitor la incalcarea legislatiei muncii.
Sesizarea se va face individuala ... trebuie sa stiti ca cele doua institutii pot constata neplata drepturilor salariale , dar nu-l pot obliga pe angajator la plata acestora. In urma controlului pot stabili un plan de masuri , iar daca acesta nu este indeplinit vor sanctiona contraventional pe angajator cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

2. De asemenea, concomitent cu aceasta sesizare puteti promova o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru ca acesta sa fie obligat la plata drepturilor salariale restante. actiunea este de competenta Tribunalului in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare si se poate depune in termen de maxim, 3 ani de la data de cand trebuia sa va achite aceste drepturi.

Alte discuții în legătură

Plata concediu de odihna zgubi71 zgubi71 Buna ziua, in luna februarie mi-am dat demisia de la o societate ,solicitand in cererea de demisie si plata pe ultimii 2ani a concediului de odihna ... (vezi toată discuția)
Plata concediului de odihna Aura-Lucretia Aura-Lucretia Buna ziua! As dori sa stiu ce ar trebui sa fac, sa obtin banii pentru concediul de odihna pentru anul 2010. Am lucrat 9 luni la o firma, pana in februarie ... (vezi toată discuția)
Se inchide activitatea unei firme, ce drepturi are cel care a fost angajat? Mateus21 Mateus21 Daca firma unde a lucrat persoana se inchide, exemplu pe 01.09.2013, pe langa salariul de pe ultima luna, patronul trebuie sa ii plateasca si banii de ... (vezi toată discuția)