avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare titlu de proprietate emis in baza legii 18/1991

Buna ziua,
Sunt unicul mostenitor (prin testament) al lui X (decedat) si am fost chemat in judecata de catre Y fratele lui X, alaturi de cele doua comisii locala si judeteana de fond funciar. Y sustine ca terenul pe care a locuit X toata viata lui nu i-a apartinut deoarece mama lor a testat in favoarea lui Y, Y detinand un testament autentic din anii 70 in acest sens. Sustine ca X nu era indreptatit conform legii fondului funciar sa solicite si sa obtina reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului in cauza si nici sa intabuleze acest titlu impreuna cu constructiile edificate, in cf. Nu exista alte acte depuse de reclamant in dosarul de la judecatorie.
Cum ma apar? Doresc parerea unui avocat dispus sa-mi raspunda. Avocatul meu nu prea stie ce sa faca sau cel putin asa mi-a dat mie impresia.
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: DRaul , utilizator 17:24, 3 Iunie 2012
Faptul ca a avut testament nu-l face automat mostenitor...testamentul este una, certificatul de mostenitor este alta mancare de peste. Daca a tinut doar testamentul sub perna si in termen de 6 luni de la decesul mamei lor Y nu a facut nimic in vederea dezbaterii succesiunii acesteia, ori acte din care sa reiasa ca are de gand sa accepte succesiunea, avocatul dvs. ar trebui sa invoce renuntarea tacita la succesiune de catre Y si cu asta basta. Cu atat mai mult, legea 18/1991 repunea in termenul de optiune succesorala toate persoanele indreptatite sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate de pe urma autorilor lor, prin cererea formulata catre comisia locala de fond funciar. Daca Y nu a facut aceasta cerere, invocati art. 13 din legea 18/1991 si RIL decizia IX/2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si lasati-l pe Y sa-si puna testamentul pe perete in camera de zi, ca la altceva nu cred ca o sa-i foloseasca.
In primul rand va multumesc pentru raspuns.
Vreau sa mentionez ca Y are domiciliul in casa parinteasca. Parcela de teren litigioasa se afla la o distanta apreciabila de aceasta aprox. 2 km. Se poate considera ca Y a acceptat tacit mostenirea partiala, doar pentru casa parinteasca nu si pentru terenul in cauza? X a primit TP numai pentru teren, pe care si-a construit propria casa. (l-a intabulat in cf pe baza acestui titlu iar casa pe baza adeverintei de la primarie). Sunt doua adrese administrative distincte/diferite.
Imi spuneti, va rog, ce scrie in RIL decizia IX/2007 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie?
In RIL si art. 13 din legea 18/1991 spune ca sunt repusi in termenul de 6 luni de acceptare a mostenirii mostenitorii fostilor membrii CAP care formuleaza cererea de retrocedare a terenului catre comisiile locale de fond funciar... prin insasi aceasta cerere de restituire a terenului se considera acceptanti ai mostenirii. Daca Y se considera indreptatit la teren, trebuia sa-l ceara in 1991, nu sa apara acum ca ciuperca dupa ploaie. Nu conteaza ca sta in casa parinteasca, daca n-a cerut terenul in termenul prevazut de lege, testamentul respectiv n-o sa-i serveasca la nimic.
Vreau sa va mai spun ceva: Y cere anularea titlului de proprietate cu nr......., dar acel titlu de proprietate cuprinde pe langa terenul intravilan in cauza, si teren extravilan arabil de care nu zice nimic cum ca-l revendica si pe ala. Pentru toate terenurile am facut succesiunea, fiind unicul mostenitor, au fost trecute de notar in certificatul de legatar cota 1/1, m-am intabulat pe cel intravilan plus casa, iar pentru celelalte urmeaza sa vad daca exista cf-uri la primarie si voi proceda ca atare. In prezent Y imi interzice accesul pe proprietatea mostenita si pe care m-am intabulat.
Daca cer de la OCPI copia dupa cf conform cu originalul a terenului respectiv, ma ajuta la ceva?
Procesul incepe in scurt timp. Orice sfat imi este de foarte mare ajutor, multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Situatie succesiune-titlu de proprietate Ion1944 Ion1944 In 1986 dupa decesul tatalui a fost facuta succesiunea X devenind mostenitor cu cota intraga (doar pt casa, terenul fiind in proprietatea statului), fratii y ... (vezi toată discuția)
Intrebare carmen beladona carmen beladona bunicul meu care a decedat avea un pamant. Am facut un extras de cf si este intabulat bunicul meu si acum la oras la cadastru. M-am dus la primaria satului ... (vezi toată discuția)
Reconstituire drept proprietate sinad sinad Va rog un raspuns cat mai pertinent si elaborat Tatal meu decedat a facut o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate in anul 1991 pe legea 18/1991 ... (vezi toată discuția)