avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... garantii de buna executie
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

garantii de buna executie

buna ziua,am si eu o intrebare sa facut o factura de vanzare pe garantie de buna executie cum o inregistrez? este facuta fara tva si se incaseaza prin banca la termenul stabilit cum inregistrez factura?2678 la ce cont?2678=?
Cel mai recent răspuns: luciano0106 , utilizator 12:33, 11 Octombrie 2012
Va rog fiti mai explicita: dvs. ati facut factura sau a-ti primit-o?
La constructor(prestator de servicii)Emiterea facturii:4111 = 704/4427;Inregistrarea garantiei retinuta de beneficiar,sau virata intr-un cont pe numele constructorului:2678 = 4111, cu valoarea facturii emise inclusiv TVA x cota %.Incasarea garantiei(dupa receptia finala a lucrarii):5121 = 2678.
La beneficiar,primirea facturii de la constructor: 231,628/4426 etc. = 4o4,401.
Constituirea garantiei,cu TVA aferenta;404 = 167.Achitarea garantiei: 167 = 5121.
Nu se emit facturi pentru garantii de buna executie.
@trutanmarian

GBE nu intra in sfera de aplicabilitate TVA. Deci nu se inscrie TVA la aceasta pozitie. Se colecteaza TVA numai pentru valoarea lucrarilor executate. Eu mentionez valoarea GBE pentru informarea beneficiarului pe factura, in cazul in care facturez si c/v lucrarilor executate in luna si am cont deschis separat pentru aceasta in Trezorerie. Beneficiarul vireaza c/v GBE in acest cont, unde ramane pana la finalul lucrarii si receptia acesteia sau pana la data mentionata in contract.

Buna ziua !

Ce se intampla in cazul in care:
a) furnizorul nu solicita recuperarea GBE, desi aceasta a expirat de 2 ani ? Trec pe venituri suma din 167 ?
b) furnizorul nu solicita recuperarea GBE , furnizorul este extern , nu poate fi contactat sau nu mai exista
c) furnizorul nu si-a respectat contractul , nu i se va returna GBE .

Multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garanție de participare și garanție de bună execuție: care este diferența dintre ele și care sunt operațiile contabile care se fac la plata din cont? ionela11 ionela11 Buna ziua, Care este diferenta intre garantia de participare la o licitatie si garantia de buna executie? Care sunt operatiile contabile care se fac la ... (vezi toată discuția)
Monografie contabila garantie de buna executie FSimona FSimona Buna ziua. Ma poate ajuta cineva cu o monografie contabila pentru garantia de buna executie? Situatia e in felul urmator: societatea noastra are un contract ... (vezi toată discuția)
Garantie buna executie cateldestept cateldestept Am deschis un cont de garantii de buna executie, la dispozitia clientului, care va fi alimentat prin retineri succesive din facturi. Sunt corecte ... (vezi toată discuția)