In urma celui de-al doilea razboi mondial, pe 10 februarie 1947, Romania, in calitate de stat component al Axei, a semnat Tratatul de Pace de la Paris. Prin acest tratat, Romania a recuperat Transilvania de Nord, pierzand insa Dobrogea de Sud (Cadrilaterul) in favoarea Bulgariei, precum si Basarabia, Bucovina de Nord si Tinutul Herta in favoarea URSS. Textul tratatului nu reglementa cetatenia persoanelor aflate pe acele teritorii. Ulterior, potrivit Conventiei consulare intre Romania si URSS, privind reglementarea problemei cetateniei persoanelor cu dubla cetatenie, semnata la Bucuresti, la 4 septembrie 1957, persoanele care locuiau la acea vreme pe teritoriul unuia dintre cele doua state, puteau sa opteze pentru cetatenia oricaruia dintre cele doua state, in termen de 1 an de la intrarea in vigoare a Conventiei. Acesta a fost actul juridic ale carui efecte i-a privat pe romanii din Basarabia de cetatenia romana.
Intrebare: Cum puteti anula efectele acestei Conventii, tinand cont ca avea "aplicabilitate" pe fundalul deportarilor masive si al unei romanofobii exteme. Se poate vorbi de vicierea consimtamantului? Mai caut argumente pentru a demola si decretul 296/1954 al lui Gheorghiu Dej. Poate cineva sa ma ajute?
Asa cum precizati si dvs.citez:
,,persoanele care locuiau la acea vreme pe teritoriul unuia dintre cele doua state, puteau sa opteze pentru cetatenia oricaruia dintre cele doua state, in termen de 1 an de la intrarea in vigoare a Conventiei,,.In privinta vicierii consimtamantului e de la sine inteles ca aflandu-te pe teritoriul unui stat esti nevoit sa te aliniezi la regulile care iti sunt impuse. Din pacate istoria nu poate fi schimbata, dar se poate admite faptul ca cei de atunci erau practic niste victime si statul roman ar trebui sa-i ajute intr-un fel sa-si recapete identitatea. Doar ca aceste lucruri depind mai mult de conducatori decat de popor. Oricum statul roman, comparativ cu alte state, are portile deschise pentru toti cei care doresc sa dobandeasca/redobandeasca cetatenia romana-cititi Legea 21/1991 republicata.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Refugiat politic
rfanel
tatal meu,in prezent decedat,s-a refugiat in anul 1946 din fosta URSS in Romania, deoarece libertatea si viata sa erau in pericol, tinand cont de culoarea sa ... (vezi toată discuția)