avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum pot reduce factura de caldura la bloc ???
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum pot reduce factura de caldura la bloc ???

Buna ziua
Sunt sigura ca nu sunt prima si nici ultima persoana care va incerca sa caute un raspuns, cat si o rezolvare la aceasta imensa problema din zilele noastre :CALDURA, plata intretinerii si loviturile pe care le primim mereu din partea societatii!
Incep prin a va spune ca in urma iernii trecute m-am ales cu facturi enorme la caldura! Am un apartament cu 4 camere, in care, in urma unor renovari, am ales sa scot caloriferele din 3 incaperi, respectiv bucatarie, si 2 camere. Erau ruginite, curgeau si erau o adevarata bomba cu ceas. Pana aici, toate bune.
Precizez ca stau intr-un bloc turn, la etajul 5, unde in fiecare camera exista si acea lira, pentru diminuarea presiunii apei. Avem repartitoare instalate, dar cum spuneam, am ramas cu doua calorifere, respectiv cu doua repartitoare instalate.
Nu vreau s-o lalai, dar incerc sa explic punctual tot ce se intampla.
Pe perioada iernii, am dat drumul la acele repartitoare doar foarte putin, incalzind doar camera in care stateam cum puteam ......si mai exact in una din camere am avut inregistrat 135 unitati, iar in cealalta 479 unitati. Pretul per unitate este de 0.204 lei, pret perceput de firma ce a instalat repartitoarele. Mai exact 614 unitati x 0.204 lei = 125,256 lei. Acesta a fost efectiv consumul meu pe toata iarna, pe repartitoare.
insa aici intervine si marea mea problema!!!!!
Costurile facturilor mele strict de caldura,au ajuns la totalul de 798.4 lei, in conditiile in care consumul meu afisat pe acele repartitoare indica, clar cat am consumat.
Vreau sa spun ca diferenta de suma, am regasit=o tot pe acele facturi, unde se preciza caldura pe tevile ce mie imi trec prin casa, prin fiecare camera,mai exact coloanele comune ale blocului. Precizez ca unele chiar sunt ascunse in niste masti de rigips, in urma renovarilor pe care le-am facut in casa ...si ca sa fim seriosi, ce caldura pot face acele tevi subtiri???? ca sa nu mai spun ca sunt ruginite si nici apa nu ajunge prin ele indeajuns ca sa le incalzeasca!
Vreau sa stiu si eu cum mi se calculeaza mie, caldura pe acele coloane, (probabil pe pausal) ..insa cum imi distrubuie clar mie, pe fiecare incapere, nr de unitati 'consumate' de tevile respective?
Ajutati-ma sa gasesc o solutie prin care sa-mi revina drepturile si prin care sa-mi recuperez sumele aferente 'caldurii' pe care eu o platesc aiurea, nebeneficiind de ea. De ce s-au mai instalat repartitoare, dk eu platesc tot la pausal?
Apa care ajunge in calorifer si produce caldura, care se inregistreaza in repartitor , automat trece si prin acele tevi. de ce imi sunt calculate separat?
Doamnee, sunt disperata, pentru ca sunt in imposibilitate de plata ...iar mai nou pe langa penalitatile percepute de furnizor ....se percep si penalitati de 0.02 %/zi ...de catre Asociatie! ca, cica , asa a votat administratia!
Vreau sa fac o cerere prin care sa solicit descrierea punctuala a fiecarui consum al intretinerii, la toate cheltuielile, din perioada 1 ian 2011 - prezent (deoarece am incercat sa platesc cat am avut din perioada anterioara, putin cate putin) ...cat si o alta cerere prin care sa solicit sa mi se explice cum mi s-au atribuit mie acele unitati de caldura, cand defapt eu nu am beneficiat de nimic.
Mi s-a mai spus ca pot izola acele tevi ce-mi trec prin casa si sa fac un proces verbal prin care sa vina cineva sa constate ca nu ma 'mai bucur' de 'caldura' lor!
Insa asta inseamna ca tot ce a fost este de domeniul trecutului si se va reduce numai din iarna viitoare. Dar pe mine cine ma ajuta sa platesc restantele ???? :(((
Nu stiu cat am fost de explicita, insa sunt intr-o stare de nervozitate crunta si nu stiu ce sa mai fac
Exista posibilitatea de a da in judecata asociatia sau firma furnizoare de caldura si de a castiga acest lung proces de nervi? Daca da, in ce sens si care sunt procedurile necesare?
Rog din suflet intelegere!
Multumesc anticipat

Acum , factura mea
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:05, 5 Iunie 2012
Nu puteti sa dati in judecata pe nimeni, firma care furnizeaza caldura face factura in functie de cat se consuma pe total condominiu, iar firma care face repartizarea face in functie de factura emisa de furnizorul de caldura.
Cei care fac repartizarea o fac in functie de consumul din fiecare apartament, in functie de tevile care trec prin fiecare apartament, tinand cont de grosimea acestora,de consumul pe partile comune si de pierderile din subsol unde exista si un repartitor "martor", la care se adauga costul pentru fiecare repartitor citit si calculat.
Daca exista o problema ca nu circula apa calda cum trebuie prin tevile din apartament asta este o alta problema si trebuie sa o sesizati conduceri asociatiei pentru a remedia defectiunea.
Doamnee, sunt disperata, pentru ca sunt in imposibilitate de plata ...iar mai nou pe langa penalitatile percepute de furnizor ....se percep si penalitati de 0.02 %/zi ...de catre Asociatie! ca, cica , asa a votat administratia!

Penalizarile sunt normale conform legii 230/2007:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Omiteti aspectul esental ca locuiti la bloc si beneficiati de sistemul centralizat de alimentare cu agent termic
Acelasi regim de obligare la plata la cadura il detin inclusiv proprietarii care au inteles sa renunte la sistemul centralizat de incalzire respectiv au montat centrala termica proprie
Nu se justifica eventuala actionare in justitie impotriva asociatiei de proprietari sau a furnizorului de servicii agent termic,nu veti obtine hotarare favorabila
Daca aveti repartitoare, cota de caldura pe care trebuie sa o platiti este alcatuita din trei componente:
- caldura pe spatiile comune;
- caldura pentru tevile verticale;
- caldura pentru calorifere;
Pentru primele doua se calculeaza caldura tuturor apartamentelor in functie de cota-parte indiviza si se bazeaza pe masuratoarea unui repartitor (asa cum aveti pe calorifere) montat in subsol pe coloana comuna de caldura.
Pentru a treia componenta se calculeaza pe baza inregistrarilor repartitoarelor din apartament. Daca caloriferul a fost inchis, pe el nu se inregistreaza consum, deci plata va fi 0.

Asadar dv. trebuie sa platiti caldura adunata din cele trei componente.
Tevile verticale dau caldura . Daca ele ar fi ruginite si nu ar curge agent termic prin ele, atunci nici caloriferele nu s-ar incalzi.

Repartitorul va indica un index care se inmulteste cu suprafata radianta a caloriferului, deci indica, simplu spus, caldura pe care o da acel calorifer pe suprafata lui.
Tevile verticale au si ele o anumita suprafata radianta care este calculata prin repartizarea unei cote-parti indivize (in functie de suprafata fiecarui apartament) din suprafata radianta a totalitatii tevilor verticale.

Pot sa va mai spun ca izolarea tevilor nu ar trebui sa se ia in calcul, dar faptul ca dv. vi s-a propus sa faceti o solicitare in urma careia sa va fie scoase din calcul acele tevi, e un hatar care vi se face, asta daca e sa luam in considerare procedura legala de calcul.
Deci, in niciun caz nu puteti avea pretentia sa recuperati ceva din trecut, daca nu ati facut o asemenea solicitare in trecut.

Apropos de penalizari.
Spuneti-i administratorului dv. ca daca foloseste procentul de 0.2% (nu 0.02%) atunci nu trebuie sa mai calculeze si penalizari de la furnizori. Plata acestui gen de penalizari se face din fondul de penalizari strans din penalizarile calculate cu maximul de 0.2% / zi.
Prevederile acestea sunt descrise in Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:

Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2012
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcularea consumului de energie termica pentru apartamentele debransate 1970 1970 buna ziua, 1.Va rog sa-mi spuneti cum calculez consumul de energie termica pentru un apartament debransat total. Mentionez ca apartamentul are o suprafata ... (vezi toată discuția)
Caldura ganca ganca buna ziua e corect sa platim caldura in functie de suprafata locuibila chiar daca nu incalzesc toate cele 3 camere, ci doar 2. Mentionez ca a 3 a camera e ... (vezi toată discuția)
Echivalare termică mira55 mira55 Cum se face echivalarea termică a coloanelor de încălzire? Cât reprezintă/echivalează termic o coloană de încălzire comparativ cu un ... (vezi toată discuția)