avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 695 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj.

Buna ziua.Am intentia sa cer plata sultei in rate.In cazul in care mi se aproba, devin proprietar unic al imobilului imediat dupa sentinta definitiva, sau dupa plata ultimei rate, deci dupa trei ani.Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: valik , utilizator 14:08, 8 Iunie 2012
Sunteti proprietar de la data ramanerii definitive a hotararii. Cel indreptatit sa primeasca sulta va avea un drept de creanta asupra sumei ce urmeaza a primi cu titlu de sulta. Creanta aceasta va fi eventual garantat cu bunul pe care il detineti dvs, pana la plata integrala a sultei.
Atribuirea bunului catre dumneavoastra , dupa sistarea coproprietarii , va fi dispusa de catre instanta de judecata , dreptul de proprietate al dumnneavoastra fiind atestat de hotararea judecatoreasca , definitiva si irevocabila.


Sulta presupune o conduita activa ,in sensul indeplinirii unei obligatii pecuniare, constand in plata unei sume de bani .

Acest drept de creanta este supus termenul general de prescriptie , cel de trei ani.


Stabilirea termenului de plata a sultei trebuie sa fie un termen rezonabil care sa aiba în vedere si prejudiciul la care coproprietarii carora bunul nu le-a revenit în lot s-ar expune si totodata sa preîntâmpine cererea nejustificata a celui caruia bunul i-a fost repartizat în tergiversarea achitarii sultei.


Obligaţia la sultă este un drept de creanţă care este prescriptibil în 3 ani de la rămânerea irevocabilă a hotărârii judecătoreşti de atribuire.

Dreptul dvs. de a cere executarea silita in temeiul titlului executoriu se prescrie in termen de 3 ani, termen care, in speta, incepe sa curga de la expirarea termenului stabilit pentru executare.
In cazul in care nu se va achita de bunavoie obligatia stabilita prin hotarare judecatoreasca , veti putea solicita executarea silita indirecta, urmarind sa va indestulati creanta din sumele obtinute prin valorificarea bunurilor .
va multumesc mult pt amabilitatea cu care mi sa raspuns.o singura intrebare daca imobilul din momentul hotararii definitive .se poate imediat,sau numai dupa achitarea ultimei rate? deci dupa trei ani,in cazul meu . va multumesc mult anticipat
Ultima modificare: Marți, 5 Iunie 2012
valik, utilizator
Nu ati specificat ce sa se poata, dar in principiu bunul este al dvs din chiar momentul ramanerii irevocabile a hotararii. Prin urmare puteti dispune cum doriti de bun, inclusiv vanzarea lui.
va multumesc mult.intentionam sa intreb daca pot vinde imediat casa dupa hotararea definitiva, .ramanand sa platesc sulta in trei ani.de rate.fostului sot, sau casa ramane ca o garantie pt creanta pana la ultima rata din sulta platita

Alte discuții în legătură

Plata sulta SANTIER SANTIER Buna seara! In cazul in care instanta stabileste sulta ce ar trebui platita cel care ramane in imobil, care este termenul pana la care este obligat sa ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa coproprietari indra28 indra28 Buna ziua.Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.Coproprietarii A si B detin un imobil.B a deschis actiune de partaj si a obtinut o hotarare definitiva si ... (vezi toată discuția)
Neachitarea sultei sammy44 sammy44 Buna ziua . In cadrul procesului de partaj , mi-a fost atribuit apartamentul cu obligatia ca in termen de 5 luni sa achit o sulta . Data ultimei zile din ... (vezi toată discuția)