avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cazier judiciar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cazier judiciar

A aparut OUG de modificare a legii cazierului judiciar.Toate bune si frumoase.
"Art. 2. - In cazierul judiciar se tine evidenta persoanelor fizice si a persoanelor juridice condamnate ori impotriva carora s-au luat alte masuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum si a celor fata de care au fost dispuse masuri procesual-penale."
In cazul aplicarii art.18 indice 1C.pen. se aplica una din sanctiunile art.91 C.pen.
Intrebarea este: amenda administrativa in conditiile art 18 indice 1 se trece in cazier? Daca da, cum mai poate interveni reabilitarea ?
Am citit OUG acum citeva minute.Poate mi-a scapat ceva, dar aspectul acesta a fost primul la care m-am gandit.Poate este alta solutia si la foc rapid nu o vad eu....
Cel mai recent răspuns: Attila-Arpad Dombi , Avocat 23:24, 27 Decembrie 2008
Din modificarea adusa legii cazierului fiscal, reiese ca si masurile cu caracter administrativ vor fi trecute in cazierul judiciar.
OK, deci am inteles eu bine.Cum ramane cu reabilitarea in cazul in care, in cazier este trecuta doar amenda administrativa?
In cazul celei penale este clar, dar cea adm. o poate aplica si procurorul ( art 18 ).In temeiul carui articol te poti "reabilita" de o amenda adm.?
Daca si amenda adm. este trecuta in cazier, atunci produce efecte juridice ca si cea penala.Cum ramane cu cea de-a treia conditie a infractiunii.Daca nu este infractiune nu este nici raspundere penala si nici pedeapsa.Ce cauta amenda adm. in cazier cu aceleasi efecte ca si cand ai fost condamnat pentru o infractiune, respectiv ai cazier?Mai mult decat atat, C.pen. nu ne vorbeste despre o astfel de reabilitare.
Este posibil sa fie aplicabile dispozitiile art.134 alin.1 C.pen., si anume, reabilitarea persoanei fizice are loc de drept în cazul condamnării la amendă sau la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit nicio altă infracţiune. :-/
Cred ca se refera la
INLOCUIREA RASPUNDERII PENALE
Conditiile inlocuirii
"Art. 90
Instanta poate dispune inlocuirea raspunderii penale cu raspunderea care atrage o sanctiune cu caracter administrativ, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
a) pedeapsa prevazuta de lege pentru infractiunea savarsita este inchisoarea de cel mult un an sau amenda ori s-au savarsit infractiunile prevazute in art. 208, 213, art. 215 alin. 1, art. 2151 alin. 1, art. 217 alin. 1, art. 219 alin. 1, daca valoarea pagubei nu depaseste 10 lei sau infractiunea prevazuta in art. 249, daca valoarea pagubei nu depaseste 50 lei;
b) fapta, in continutul ei concret si in imprejurarile in care a fost savarsita, prezinta un grad de pericol social redus si nu a produs urmari grave;
c) paguba pricinuita prin infractiune a fost integral reparata pana la pronuntarea hotararii;
d) din atitudinea faptuitorului dupa savarsirea infractiunii rezulta ca acesta regreta fapta;
e) sunt suficiente date ca faptuitorul poate fi indreptat fara a i se aplica o pedeapsa.
Inlocuirea raspunderii penale nu se poate dispune daca faptuitorul a mai fost anterior condamnat sau i s-au mai aplicat de doua ori sanctiuni cu caracter administrativ. Condamnarea se considera inexistenta in situatiile prevazute in art. 38."

Fara trecerea in cazier ar fi improbabil a vedea daca a mai avut sanctiuni cu caracter administrativ (18 ind. 1 c.p.)... cu privire la reabilitare nu am idee (ubi lex non distinguit nec nos distinguere debemus).

Later edit: De altfel, daca ma gandesc la filmele americane:P, in momentul in care ii fac un "backround check" la o persoana afla si cate amenzi a primit si cate a platit din ele (inclusiv cele de parcare) ceea ce ma duce la ideea ca acest cazier administrativ nu e o noutate in lume ci doar in Romania...
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Decembrie 2008
Attila-Arpad Dombi, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se interpreteaza? xelas xelas Art. 90. - Conditiile înlocuirii Instanta poate dispune înlocuirea raspunderii penale cu raspunderea care atrage o sanctiune cu caracter administrativ, ... (vezi toată discuția)
Rechizitoriu Mihai Strimbeanu Mihai Strimbeanu intr-un rechizitoriu la dispun:punct.2 scoate de sub urmarire penala a invinuitilor.......... ....................art.290al.1 Cp art.260 al.1 Cp totul ... (vezi toată discuția)
Sanctiune cu caracter administrativ ion minca ion minca Intr-un dosar penal s-a terminat urmarirea penala si procurorul a dispus solutia urmatoare: - netrimiterea in judecata (fapta nu prezinta pericol social ... (vezi toată discuția)