Ordinul MEF nr. 3512/2008 – reglementează dpdv juridic problematica clasării şi păstrării documentelor contabile
- 50 ani (ştate de plată)
- 10 ani (registre şi documente justificative şi contabile)
- 5 ani
vezi si: www.avocatnet.ro/content/art...
Toate registrele contabile si documentele justificative se pastreaza 10 ani cu exceptia statelor de salarii care se pastreaza 50 de ani:
Legea 82/1991 republicata ( a contabilitatii) , art 25:
Art. 25
(1)Registrele de contabilitate obligatorii şi documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară se păstrează în arhiva persoanelor prevăzute la art. 1 timp de 10 ani, cu începere de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite, cu excepţia statelor de salarii, care se păstrează timp de 50 de ani.
(2)Prin excepţie de la prevederile alin. (1) se pot stabili, în mod justificat, prin ordin al ministrului economiei şi finanţelor, registrele de contabilitate şi documentele justificative care se păstrează timp de 5 ani".
Conform pct.51-54 din NM de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile ,anexa la OMEF nr.3512/2008,termenele de pastrare sunt:
- statele de salarii - 50 ani;registrele si documentele justificative si contabile - 10 ani;
- facturile aferente bunurilor de capital(bunuri imobile)conform termenului prevazut la art.149 alin.(6) din Codul fiscal;
- documentele prevazute in anexa nr.4 la NM - pe o perioada de numai 5 ani;
- documentele financiar-contabile care atesta provenienta unor bunuri cu durata de viata mai mare de 10 ani se pastreaza,de regula,pe o perioada de timp mai mare,respectiv pe perioada de utilizare a bunurilor.
Arhiva srl
cosminghe
Buna ziua,
As dorii sa stiu care este termenul legal obligatoriu pentru pastrarea actelor contabile ale unui SRL de la infiintare.
Va ... (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.