avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ce trebuie sa fac ca sa intru in posesia actelor ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ce trebuie sa fac ca sa intru in posesia actelor necesare la somaj?

Am primit o instiintare de la angajator ca in data de 24.04.2012 case desfiinteaza postul meu si am fost in preaviz 20 zile pina in data de 23.05.2012 data la care se desface contractul de munca cu art.65, alineat 1, urmand sa beneficiez de ajutorul de somaj.
Din data de 24.05.2012 si pana azi sun in disperare ata la angajator cat si la contabila, las mesaje pe mail si degeaba ori nu imi raspund la telefon sau mai nou azi am sunat de pe un alt numar si angajatorul mi-a inchis.
Salarul cuvenit pe luna aprilie nu l-am primit.
Am doar instiintarea de care am amintit mai sus semnata si stampilata de angajator.

Intrebarile mele sunt:
ce trebuie sa fac ca sa intru in posesia actelor de somaj? angajatorul este din Sibiu...eu locuiesc in Tg. Mures.
In cat timp trebuie sa depun actele de somaj?
pentru salarul neprimit ce pot face?
unde sa ma adresez in aceasta cauza?
Va multumesc


Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:16, 5 Iunie 2012
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:

j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;

Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002

Art.18

7) Neeliberarea de catre angajator a adeverintei prevazute la alin. (1) constituie contraventie, potrivit art. 113 lit. j) din lege, şi se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de catre organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Fortei de Munca care au competenta constatarii şi sanctionarii celorlalte contraventii prevazute de lege.

3. Asadar faceti o sesizare la Agentia de Somaj si la ITM pentru a sanctiona pe angajator.

4. Inregistrarea la Agentia de Somaj o puteti face in termen de 12 luni de la incetarea CIM dar veti incepe sa primiti indemnizatie de la data inregistrarii.

5. - Pentru salariul neprimit puteti face sesizare la ITM care o sa va raspunda in scris cele constatate si masurile luate dar nu poate obliga pe salariat sa va dea banii.
- De aceea va trebui sa dati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul (fiind litigiu de munca nu platiti taxe).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Luare in evidenta la somaj roiban roiban - persoana angajata ca asistent personal la adult cu handicap (bunica ) cu contract de munca eliberat de primarie - adult cu handicap (bunica ) a decedat pe ... (vezi toată discuția)
Acte somaj alex_marian alex_marian Buna ziua,as dorii sa stiu la cate zile dupa ce ma dat afara ca nu mai sunt apt de munca trebuie sa imi elibereze actele pt somaj,deja au trecut 15 zile si nu ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu imi da actele pentru somaj ildike74 ildike74 buna ziua . in data de 14.04.2014 mi sa desfacut contractul de munca. de atunci astept actele necesare pentru somaj. dar nici pana la aceasta ora nu le am ... (vezi toată discuția)