avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari intretinere

Fratele meu este restant la intretinere 15 luni circa 800 euro si acum asociatia face demersuri de chemare in judecata. Mi-a trimis mie o instiintare/somatie pentru ca sunt proprietar in indiviziune 50%. M-am aratat dispus sa platesc esalonat. Am urm. intrebari:
1. pot achita intai principalul (esalonat 6 luni) si apoi dobanda?
2. pot achita 2 intretineri restante si una la zi?
3. pot "negocia" penalitatile de 0,2% pe zi (sa le reduc)?
4. el nu are venituri si sotia lui are 500 lei pe luna. Ce posibilitati exista să primeasca ajutor de la primarie?
5. pot fi chemat eu in judecata, care nu locuiesc acolo? se poate executa locuinta?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: StanPatitulPensionar , utilizator 23:24, 13 Iunie 2012
1. Se achita atat din restanta cat si din penalizari.
2. Achitati suma cea mai veche, nu ultima luna afisata.
3. Puteti negocia daca cei din comitet accepta sa va scada penalizarile.
4. Trebuie sa mergeti la primarie sa vedeti ce pot face, cu ce va pot ajuta ei.
5. Sunteti proprietar chiar daca nu locuiti in apartament, aveti datoria sa achitati cheltuielile, daca ajungeti la judecata este grav, puteti pierde apartamentul.
In judecata va fi chemat proprietarul, indiferent de cine foloseste spatiul.
In cadrul procesului, solicitati asociatiei sa va prezinte defalcat pe luni derbitul principal si separat penalitatile, penalitati care pot fi ale asociatiei sau ale furnizorilor.
Abia cand veti sti exact ce fel de penalitati se aplica, puteti sa negociati cu asociatia o eventiala esalonare a datoriei.
In legatura cu veniturile celor care au folosit apartamentul, va informez ca aceasta nu are nici o relevanta, pentru ca in judecata ca debitor veti fi chemat dvs, ca proprietar, si nu exista ajutor de la primarie pentru aceasta situatie.
Datoria nu este calculata in euro, ci in lei romanesti, adica in acest caz exista un debit de apriximativ 3500 lei.
Pentru aceasta suma, asociatia poate sa va execute silit, sau sa intabuleze în registrul de publicitate imobiliară al judecătoriei un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor şi altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora (art. 51 Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari).

Sunteti coproprietar cu fratele care locuieste acolo si a acumulat restantele?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2012
Marcel Mihalache, Avocat
1-Nu exista legal prevazut aplicare de dobanda,eventual penalitati,care se pota plica in conformitatea cu disp art 49*1 din L nr 230/2007
2-Conform norme in vigoare indiferent de dorinta debitorului,se acopera sumele cele mai vechi
3-Penalitatile nu se pot negocia fiind legal prevazute de art 49 din L nr 230/2007
4-In raport de aspecte asupra carora nu ati facut referire,exista posibilitatea sa primeasca ajutor de la autoritatea locala.Pentru competenta si concreta solutionare persoana in cazua sa contacteze personal serviciul specializat
5-Daca sunteti coproprietar ,exista posibilitatea sa fiti citat la instanta de judecata-conditionat de partea impotriva careia intelege asociatia de proprietari sa formuleze plangerea pentru recuperare restante intretinere
Nu are relevanta daca locuiti efectiv la apartamentul care acumuleaza restante la intretinere,
in conditiile in care figurati drept coproprietar
In situatia in care instanta de judecata dispune hotarare de obligarea proprietarilor la plata a restantelor acumulate la intretinere si acestia nu res[ecta hotararea,da se poate ajunge la executarea silita a apartamentului
ynocentta a scris:

4-In raport de aspecte asupra carora nu ati facut referire,exista posibilitatea sa primeasca ajutor de la autoritatea locala.Pentru competenta si concreta solutionare persoana in cazua sa contacteze personal serviciul specializat



In ce baza se poate solicita ajutor de la primarie in acest caz, pe timpul verii?
Conform Codului Fiscal actualizat, adresandu-va autoritatilor locale-primaria , acestia v-a pot acorda esalonare, scutire doar in cazul impozitului datorat pt apartament, nicidecum pt restantele de la intretinere. Acelea tb platite. Datoreaza si impozit?

Alte discuții în legătură

Restantierii din asociatiile de proprietari pricopaurora pricopaurora Va rog sa ma sfatuti cum sa procedez cu proprietarii apartamentelor din cadrul asociatiei care au restante la intretinere de peste 170 000.Fondul de ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie de catre asociatie de proprietari vasilemb vasilemb Un locatar este dator la Asociatia de Proprietari, dar apartamentul este pe numele altcuiva. Cine trebuie actionat in judecata? Ce garantie avem ca si ... (vezi toată discuția)
Restantieri la plata cheltuielilor de bloc popanaid popanaid Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care este procedura legala prin care am putea sa-i determinam pe locatarii unui apartament de pe scara unui bloc ( sunt 15 ... (vezi toată discuția)