avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... neexecutare hotarare judecatoreasca definitiva si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

neexecutare hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila

In data de 17 mai 2010 sotia mea a fost concediata pe perioada concediului medical. Am facut plangere la ITM, am actionat firma in judecata, am castigat procesul. Patronul firmei a facut recurs, dar am castigat din nou, obtinand o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in data de 13 septembrie 2011. Prin hotararile respective ni se stabilesc urmatoarele drepturi: firma sa plateasca o despagubire egala cu salariile lunare, majorate, reactualizate, cuvenite de la data emiterii si pana la reintegrare.
Pe parcurs sotia mea a devenit gravida, nascand un bebelus in data de 20 octombrie 2011, in baza sentintelor fiind angajata are dreptul la concediul de cresterea copilului pana la doi ani.
Am cerut in scris reintegrarea ei si eliberarea unei adeverinte de la locul de munca, dar patronul si administratorul a refuzat acest lucru.
Am apelat la un executor judecatoresc, care in afara ca ne-a luat o gramada de bani, ne-a intocmit un proces verbal care contine doar atat "administratorul firmei afirma verbal, ca incepand cu data de 01 octombrie 2011 are contractul de munca incetat". Din cate stiu patronul firmei este cetatean ungar si are domiciliul in Ungaria. Intre timp pe data de 10 octombrie 2011 activitatea firmei a fost suspendata.
In data de 20.03.2012 am depus din nou o sesizare la ITM, Institut care ne-a stabilit aceleasi drepturi ca si in sentintele anterioare, dar nici acum nu s-a intamplat nimic.
Intrebarea este: carei institutii trebuie sa ma adresez ca sotia mea sa intre in drepturi si sa beneficieze de concediul de cresterea copilului de pana la doi ani?
Mentionez faptul ca sentinta este IREVOCABILA.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:05, 19 Iunie 2012
Nu era nevoie sa asteptati ca hotararea sa fie irevocabila, pentru ca, in conformitate cu art. Art. 274 din Codul muncii, "Hotararile pronuntate in fond sunt definitive si executorii de drept".

De asemenea, pentru ca nu a respectat acea hotarare, puteti face plangere penala la parchet.
Art. 262
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.
O solutie ar fi sa va adresati ITM-ului din nou si sa solicitati eliberarea unui document care sa ateste salariul avut pe perioada cat a lucrat la acel angajator ..

Art. 8 din HG nr.500/2011 :
(3) La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
......
(6) In masura in care, din motive obiective, angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera documentele prevazute la alin. (3), salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in registru, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator. Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
va multumesc pentru raspunsul Dvs.,

eu am inteles esenta articolului (Art. 262 Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda).

mentionat de Dvs., dar nu inteleg cine sau care institutie este in masura sa aplice acest articol? pentru aplicarea acestui articol trebuie sa depun vreo cerere?

am fost si la politie, dar ni s-a spus ca ei nu ne pot ajuta si ca artrebui sa fac o plangere penala. eu as fi de acord cu acest lucru, dar tare mi-e teama ca o sa scap din nou de o gramada de bani si rezultatul va fi acelas, si anume voi avea inca o hotarare judecatoreasca, iar drepturile mele nerezolvate.
Sanctiunea prevazuta de art.261 C.mun. este aplicata de catre instanta de judecata .. in acest caz, dvs va trebui sa formulati o plangere penala impotriva angajatorului pentru savarsirea infractiunii prevazuta la acest articol.

Plangerea o depuneti la Politie sau la Parchet.

De asemenea, aveti posibilittaea sa va adresati unui executor judecatoresc pentru punerea in executare a hotararii judecatoresti respective.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea hotararii definitive OlDumitra OlDumitra Doua intrebari : 1. in urma unui proces cu o institutie am castigat la Curtea de Apel in anul 2012. Deşi Decizia definitiva si irevocabila este dată în ... (vezi toată discuția)
Repunere in drepturi maria_2012 maria_2012 Buna ziua. Am cistigat procesul cu angajatorul ,sentinta este definitiva si irevocabila, dar acesta refuza sa ma repuna in drepturi pe motiv ca trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Conflict munca sabucaurora sabucaurora Am o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care angajatorul trebuie sa ma integreze in functia de casier colector si sa-mi plateasca ... (vezi toată discuția)