avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cine judeca cererea de recuzare a unui judecator din ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cine judeca cererea de recuzare a unui judecator din complet?

sint in apel, completul este format din 3 judecatori care judeca recursurile, dintre care doi judeca si apelurile;
vreau sa cer recuzarea unuia dintre cei doi judecatori care judeca apelul meu;
cine se va pronunta asupra cererii de recuzare? ceilalti doi judecatori la acelasi termen sau completul urmator?
daca cererea va fi admisa, cine va inlocui judecatorul recuzat?
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 12:53, 8 Iunie 2012
Cererea de recuzare va fi judecata de completul urmator.
Recuzarea se face pentru motivele prevazute de art. 27 Cod procedura civila. Luati in considerare ca pentru formuarea cu rea-credinta a unei cererii de recuzare se aplica amenda (art. 108 indice 1, alin. 1, pct. 1, lit. b Cod procedura civila).
Judecarea unei cererii de recuzare se face de instanta unde a fost formulata cererea, in camera de consiliu, cu ascultarea judecatorului recuzat (art. 30 si 31 Cod procedura civila). Judecatorul recuzat nu poate intra in completul care judeca recursul.
Daca se admite cererea de recurs judecatorul recuzat se va retrage de la judecarea cauzei si va fi desemnat un altul.
am inteles ca recuzarea va fi judecata de completul urmator, adica ceilalti doi judecatori ramasi (al doilea din apel si al treilea care judeca doar recursurile) nu pot judeca recuzarea primului; este corect asa? stiu ca exista un regulament CSM , va rog daca-mi puteti indica numar, articol.
judecatorul recuzat va putea fi inlocuit cu al 3-lea din complet, cel care judeca doar recursurile?
eugen82 a scris:
stiu ca exista un regulament CSM , va rog daca-mi puteti indica numar, articol.

Art. 98 din Hotararea CSM nr. 387/2005 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti.

Buna seara .
Conform art.30 şi 31 din Codul de procedura civilă ,recuzarea se judecă şi hotăreşte de completul respectiv ,dar fără judecătorul recuzat ,care va fi ascultat în prealabil .
Cu stimă,
Marius Bote .

Alte discuții în legătură

Judecare apel si contestatie de acelasi judecator mary6 mary6 Buna ziua. Apelul intr-un proces civil avand ca obiect revendicarea mobiliara a fost judecat de catre tribunal ,unde desi au fost date trei termene pt ca una ... (vezi toată discuția)
Art 98 alin3 si art 99alin 6 michy michy va rog mult ajutati-ma ce inseamna aceste articole ptr ca nu le gasesc.dosarul a fost trimis la rejudecat .si se gasesc aceste articole art 98 alin3 .art 99 ... (vezi toată discuția)
Motivarea cererii de abtinere verbala FRD FRD In cazul in care intr-o sedinta un 2 judecatori declara verbal ca se abtin cand are acesta obligatia sa depuna cererea in scris? Nu era obligat judecatorul ... (vezi toată discuția)