Tatal meu s-a recasatorit, dupa ce mama mea a murit cand eu aveam 5 ani. Mama mea vitrega nu are alti copii si eu sunt singurul lor copil. Ulterior tatal meu a murit si acum traieste doar mama mea vitrega, care are 85 ani si are o garsoniera proprietate personala. Mi-a lasat prin testament autentificat in fata notarului mostenire aceasta garsoniera.
INTREBARE: Dupa moartea ei, daca as vrea sa vand aceasta garsoniera, ar putea fi constestat testamentul de catre cele doua nepoate ale ei (dupa frati!) care sunt in viata?!! Mentionez ca pe buletinul meu la rubrica "mama" scrie numele mamei mele biologice, caz in care nu stiu daca se poate considera ca sunt DE DREPT, unica mostenitoare, fara a se tine cont de testament? (care ar putea fi constestat!!)
Multumesc!
1. Sotia tatalui dvs. nu este ruda cu dvs. NU va este mama si nici ruda in alt grad. In fata legii civile, sunteti straini.
Prin urmare, la deces, nu veti fi mostenitor legal al doamnei (mostenitorul legal este cel care vine la moastenire in baza legii si a legaturii de rudenie, opus mostenitorului testementar).
2. O puteti mosteni pe sotia supravietuitoare a tatlui dvs. in baza unui testament, fara nici un fel de probleme. E foarte bine ca testamentul este autentic, facut la notar.
3. Nepotii de frate ai doamnei nu sunt mostenitori rezervatari. Sansele lor de a obtine anularea testamentului sau reducerea mostenirii dvs. dupa decesul doamnei sunt foarte mici.
Desigur, pot incerca sa-l conteste.
4. Ar fi interesant de stiut daca garsoniera este singurul bun important al mamei dvs. vitrege, si daca numai garsoniera va este explict lasata prin testament (sau mosteniti toate bunurile).
Multumesc mult pt. raspuns!! Va raspund si eu la pct.4: Testamentul este facut pentru TOATE BUNURILE!!, dar eu stiu doar de garsoniera.ca bun important.(posibil sa aibe si bani; sigur are certificate de trezorerie, cu drept de ridicare eu, dar inteleg ca acestea nu se mostenesc: sunt valabile doar pe perioada vietii mamei mele vitrege!!)
Dupa decesul doamnei, veti putea vinde garsoniera numai dupa dezbaterea succesiunii la notar.
Dupa procedura notariala veti fi declarata mostenitoare testamentara, iar garsoniera va fi trecuta in CF in proprietateta dvs.
Abia atunci o veti putea vinde.
Dupa deces sau dupa dezbaterea mostenirii in procedura notariala, potentialii mostenitori vor putea contesta testamentul sau procedura. De aici lucrurile pot lua diverse valente administrative (ce fel de proces se poate porni, cum, in ce termen, ce efect poate avea asupra vanzarii garsonierei de catre dvs. etc.), n-are rost sa insiram scenarii si variante inainte sa fie cazul.