avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1063 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... pensii militare
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

pensii militare

Buna ziua!
am tatal pensionar militar si as dori sa stiu ce retineri are pe pensie.
Pe cupon specifica 2 legi: 341 si 44.
Ce implica aceste legi si ce impact au asupra cuantumului pensiei.
Este legal sa li se opreasca pesionarilor si CBLAS-ul (asa specifica pe cupon si cred ca este egal cu plata asigurarilor pe care le platim noi cei angajatii)?
Ei au platit cat au fost in activitate toate impozitele....de ce li se mai ia iarasi impozit la sanatate spre exemplu cand ei ar trebui sa beneficieze de aceste impozite acum la pensie prin diverse reduceri la tratamente....etc.

As dori o lamurire in acest sens.

Va multumesc anticipat,
Mirela
Cel mai recent răspuns: dienusa , utilizator 10:24, 6 Ianuarie 2009
Cred ca :
Legea nr.44 din 1 iulie 1994 se refera la veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război
Legea nr.341din 12 iulie 2004 este Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989
În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 372/28.04.2006 a fost publicata Legea nr. 95/14.04.2006 privind reforma în domeniul sanatatii. Din aceasta lege un interes deosebit, pentru pensionarii militari, îl trezeste Titlul VIII – Asigurarile sociale de sanatate, care a intrat în vigoare începând cu data de 28.05.2006. Din punct de vedere al platii contributiei
banesti lunare la asigurarile de sanatate, persoanele care beneficiaza de pensie militara de stat pot fi în urmatoarele situa]ii:
1. persoane care beneficiaza de asigurare fara plata contributiei,
2. persoane care sunt asigurate cu plata contributiei de la bugetul de stat, categorie în care sunt inclusi si pensionarii militari ce realizeaza venituri din pensii pâna la limita supusa impozitului pe venit, pe durata în care se afla în aceasta situatie
3. persoane pentru care asigurarea sociala de sanatate este facultativa, în aceasta categorie intrând si cetatenii români, pensionari militari, cu domiciliul în strainatate pe durata cât se afla temporar în tara.

Contributia datorata de pensionari se aplica numai la veniturile din pensiile care depa[esc limita supusa impozitului pe venit si se calculeaza în procent de 6,5% pentru diferenta între cuantumul pensiei si aceast limita.
totusi eu am o mare nelamurire in aceasta situatie...mentiunea ca "cei care lucreaza si pens.din acest sistem beneficiaza de asistenta medicala gratuita" lucru mentionat in statut...nu vad cum se aplica din moment ce si pe durata cand sunt activi si cand sunt in rezerva li se retin asigurari de sanatate ...nu mai vb de medicamente...niciodata nu au fonduri pt gratuitati...iar acum ca pensionari li se compenseaza la fel ca la toata lumea...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari de sanatate LiaMircea LiaMircea Buna Ziua. Sunt pensionar si beneficiez de drepturile acordate \\"Fostilor detinuti politici\\" prin care beneficiez de gratuitate la asistenta medicala. ... (vezi toată discuția)
Cass in cazul pensionarilor beneficiari ai legii nr. 189/2000 tecu63 tecu63 Am gasit acest articol pe site ul Casei Nationale de Asigurari Intrebarea mea este urmatoarea daca mai este valabil acest raspuns si daca da, ce trebuie ... (vezi toată discuția)
Restituire cass garleanu garleanu O persoana pensionara beneficiara a DL.118/1990,care la art.8,prevede asistenta medicala si medicamente gratuit... I s-a retinut din pensie cass. Poate ... (vezi toată discuția)