avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Procedura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Procedura

Ce pasi corecti si legali trebuiesc urmati de o asociatie de proprietari pentru a da in judecata un proprietar al respectivei asociatii, pentru neplata unei cote din intretinere ? Mai concret: cine are dreptul sa deschida procesul, cand , sunt proceduri obligatorii de urmat pana la deschidere, etc ? Va multumesc anticipat. Cu stima , NC.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:41, 6 Iunie 2012
Legea 230/2007:
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
Art. 31. - (1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.

De dat in judecata, il da comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei.
Dupa cel putin 90 zile de neplata a cotei de intretinere, deci cu cat mai vechi, cu atat mai repede datul in judecata ca sa nu acumuleze datorii mari.
Puteti sa-l actionati fara sprijin juridic si in acest caz comitetul imputerniceste o persoana, daca nu este presedintele asociatiei, sa se ocupe de toate cele necesare dechiderii procesului.
Daca preferati sprijin juridic, atunci angajati avocat.

Procedura:
- discutii de la om la om si propunerea de esalonare a platii daca suma este prea mare si prea dificil de achitat de restantier.
- notificare scrisa prin posta cu confirmare de primire.
- intocmire dosar pe procedura cu OUG 5/2001 si depunerea dosarului la judecatorie.
Dosarul cuprinde:
- o "cerere catre presedintele judecatoriei pentru emiterea unei somatii";
- PV sau statutul asociatiei unde se prevede sistemul propriu de penalizare al asociatiei
- listele de intretinere cu cotele restante. Aici pot sa va spun ca am auzit ultima varianta ca ar fi suficienta ultima lista afisata unde se poate vedea restanta; e de vazut!
- tabel cu calculul penalizarilor si de unde se poate vedea ca suma restanta principala + penalizarile "bat" cu totalul de plata din lista de mai sus / ultima lista afisata;

Mai asteptati si alte opinii!
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2012
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Restantier din anul 2007 giotto_2016 giotto_2016 Buna ziua! Avem un restantier care nu si-a platit intretinerea din anul 2004. Fostul comitet l-a dat in judecata si din pacate prin procesele desfasurate, ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)