avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 982 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 221/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 221/2009

Pana la ce data se pot solicita daune morale conform L 221/2009? (stiu ca exista o exceptie de neconstitutionalitate admisa conform careia nu se mai acorda daune morale, dar vreau totusi sa incerc). Conf art. 5 o astfel de cerere poate fi introdusa in termen de 3 ani de la data intrarii in viguare a legii. Legea a fost publicata in MO in 11 iunie 2009. Asta insemna ca actiunea trebuie introdusa pana in 11 iunie 2012 inclusiv sau inainte de aceasta data?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2012
WEO, utilizator
Cel mai recent răspuns: DUMITRU SI PARANIAC SCPA , Avocat 22:30, 6 Iunie 2012
Legea intra in vigoare in termen de 3 zile de la publicarea acesteia in Monitorul Oficial, potrivit dispozitiilor din legea fundamentala.
In ceea ce priveste acordarea despagubirilor pentru repararea prejudiciului moral si material suferit prin condamnarea politica, acestea nu mai pot face obiectul unor cereri de chemare in judecata avand in vedere decizia nr.12/19.09.2011 pronuntata de ICCJ intr-un recurs in interesul legii.
Este adevarat ca art. 5 din Legea nr. 221/2009 a fost declarat neconstitutional, prin urmare nu se mai pot solicita despagubiri morale pentru suferintele provocate prin condamnarea politica. Dar, in opinia mea, asta nu e decat o situatie temporara, am inteles ca exista in Parlament un proiect de lege in care se acorda daune persoanelor persecutate politic/urmasilor acestora, dar intr-un anumit cuantum.
Sfatul meu este, daca aveti o asemenea speta, sa introduceti actiunea, sa administrati probatoriul pentru a se constata condamnarea cu caracter politic, asta daca nu este o condamnare politica de drept.
Daca aveti proces pe rol, incercati sa temporizati cursul prin mentinerea dosarului pe rol. Pana faceti probatiunea dureaza, pana vin adresele de la CNSAS. Si sentinta e susceptibila de a fi atacata cu apel, recurs, pana la Inalta Curte. In acest interval de timp, exista posibilitatea sa intre in vigoare o noua lege care sa va indreptateasca la plata unor daune morale, chiar intr-un cuantum mai redus. Oricum e mai bine decat nimic.
Deciziile pronuntate in recursul in interesul legii sunt definitive si general obligatorii, prin urmare, in conditiile in care nu mai exista temei juridic legal pentru promovarea unei cereri de chemare in judecata poate conduce la obligarea reclamantului la plata unor cheltuieli de judecata catre partea adversa, inclusiv la amendarea pentru exercitarea cu rea-credinta a drepturilor procesuale.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 221/2009 annabela annabela Va rog sa ma informati ce se intampla cu legea 221/2009. Se mai judeca fondul ca urmare a deciziei Curtii Constitutionale? Cum a motivat Curtea ... (vezi toată discuția)
Oug62/2010 nemrodica nemrodica lamuriti-ma va roc!am obtinut dosarul tatalui meu de la arhivele CNSAS dupa 1 an si jumatate !a fost persecutat politic de regimul comunist asa cum scrie in ... (vezi toată discuția)
Lege 221/2009 EU_2007 EU_2007 Bună ziua . Aş dori, în măsura în care este posibil, un răspuns referitor la dispoziţiile din Legea 221-2009, cu privire la posibilitatea exercitării ... (vezi toată discuția)