avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru compensare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru compensare

Buna ziua,

Va rog frumas sa ma lamuriti in urmatoarea situatie:
Am un proces de partaj pe rol din 2009, la care s-a stabilit o taxa de timbru de 9.295 lei. Pentru reducerea taxei de timbru am deschis un proces pentru acordarea de ajutor public judiciar,in urma careia m-i s-a redus de la 9.295 lei la 5.000 lei in plata esalonata de cate 250 lei/luna. Bineinteles ca de atunci am achitat integral cei 5.000 lei.
Decizia este urmatoarea: "Rejudecand adminte in parte cererea pentru ajutor public judiciar, reduce de la 9295 lei la 5000 lei, taxa judiciara de timbre. Esaloneaza plata taxei in valoare de 5000 lei in 20 de rate lunare de cate 250 lei incepand din 15 mai 2010. Dispune: Avansarea de catre stat a diferentei de taxa in valoare de 4295 lei din fondul pentru ajutor public judiciar cu prin in bugetul ministerului justitiei."
In final am primit si sentinta la partaj cu urmatoarea notiune din partea instantei: " Intrucat in procesele de partaj, partile au o dubla calitate, atat de reclamant cat si de parat, partajul profitand ambelor parti, observand cheltuielile de judecata avansat de parti, instant ke va compensa. In urma compensarii, va obliga paratul sa plateasca reclamantei suma de 1260 lei cu titlul de cheltuieli de judecata."

Mentionez faptul ca paratului a castigat 60% din masa partajabila, mie revenindu-mi doar 40%, insa instanta il obliga sa plateasca doar 1260 lei.
Eu nu inteleg de ce? Poate cineva sa imi explice? De ce nu il obliga statul sa achite integral taxa de timbru care ar trebui pana la 9.295 lei, pentru ca in fond eu am cerut ajutor public judiciar pentru mine, nu pt el, iar prin asta inteleg ca si cum statul l-ar fi ajutat pe el, daca il obliga la plata doarcu 1260 lei.
Sper sa gasesc raspuns la problema mea, caci vreau sa fac recurs pentru faptul ca instanta nu mi-a luat in calcul venitul meu mai mare cu 20.000 lei in numerar, si bonurile de masa in valoare de 8.000 lei pe perioada casatoriei. Paratul a si recunoscut asta la interogatoriu. Eu am cerut instantei sa ceara fisa fiscala, dar a zis ca nu e nevoie pentru ca deja a recunoscut, iar la hotarare nu le-a mai luat in calcul.

Mi-a dat in schimb si ce nu ar fi trebuit sa fie al meu....

Astept pareri, pentru ca eu nu am avocat si nu vreau sa imi iau pentru ca nu imi permit, insa vreau sa contest hotararea instantei, pana si pt taxa de timbru.

Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata si recuperarea lor ContSters355039 ContSters355039 Am cistigat partajul judiciar . Partajul a fost declansat din cauza faptului ca piritii s-au impotrivit unei intelegeri amiabile . Acum la final judecatorul ... (vezi toată discuția)
Cerere de ajutor judiciar Nina1 Nina1 Buna seara, Intr-un proces de partaj bunuri comune pot folosi cerere de ajutor judiciar daca nu am venituri? Cu stima (vezi toată discuția)
Valoarea taxei judiciare de timbru cassy cassy ce pot face in urmatoarea situatie: masa partajabila evaluata de reclamant este \"[b]peste[/b] 950.000 lei\" fara a arata exact cat. reclamanta face cerere ... (vezi toată discuția)