avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... amenda ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

amenda ITM

am primit o amenda de la itm pe motiv ca nu i-am inmanat contractul de munca angajatului.
angajatul a declarat ca a semnat contractul dar nu il are la el.
s-a dovedit cu acte ca angajatul avea contract de munca inregistrat la itm de o luna de zile insa cel ce m-a controlat a zis ca nu sunt identice semnaturile (cea de pe contract si cea de pe declaratie) si asta ii dovedeste ca nu a semnat contractul si nu i l-am inmanat si se sanctioneaza cu 1500 ron.
cum as putea contesta ?
daca nu aveam contract intelegeam insa in aceste conditii ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:18, 10 Iunie 2012
Trebuie vazut temeiul amenzii. Probabil este vorba de o contraventie. In principiu, contestatia (plangerea) se depune la ITM.
plingerea se depune la judecatoria in a carei raza teritoriala aveti sediu cu dovada ca avea contract de munca si era semnat .
Controlul efectuat de ITM se poate finaliza atat prin incheierea unui proces-verbal de control, cat si a unui proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor... ambele procese verbale trebuie sa fie contestate , potrivit legislatiei in materie .. nu se poate contesta numai unul singur.

Contraventie primita are ca temei incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3) si este sanctionata cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei., potrivit art.260 alin.1 lit.p C.mun.

ITM-ul nu are competenta de a stabili veridicitatea unei semnaturi pe c.i.m. ... angajatorul trebuie sa faca dovada ca a inmanat un exemplar de pe c.i.m. salariatului respectiv.
fac o singura contestatie ori trebuie sa fac 2 , una impotriva p-v de control si una impotriva p-v de contraventie ?
daca angajatul a declarat ca a semnat contractul de munca nu trebuia sa fie suficient ?
de ce inspectorul de la itm , fara ca in declaratia pe care a luat-o angajatului sa fie specificat ca nu a primit cim ,sustine ca stie ca nu a primit si pentru asta ma sanctioneaza.
sa spunem ca nu am inmanat , totusi nu cumva un control trebuie sa aiba intai un scop preventiv ?
e urat ca amenda e mult mai mica daca angajatul nu avea contract de munca decat in conditiile in care se doreste a fi sanctionata firma acum.
mai mult , avand in vedere ca am 10 angajati , toti cu contracte de munca , am toate actele la zi si toate darile catre stat la zi , mi se pare absurd sa fiu sanctionat pantru un motiv pueril (poate sunt eu subiectiv.
Daca s-au intocmit amandoua procesele-verbale , atunci se contesta amandoua, astfel :
- Contestarea procesuluir-verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor : plangerea se va depune la instanta judecatoreasca competenta- judecatoria in a carei raza teritoriala s-a savarsit contraventia.
Plangerea se formuleaza in termen de 15 zile de la data inmanarii sau comunicarii procesului-verbal de constatare si aplicare a sanctiunii.

- contestarea in contencios administrativ a proceselui-verbal de control, potrivit Legii nr. 554/2004.
Mai intai se depune plangerea prealabila la ITM sau la Inspectia Muncii si prin care solicitati reexaminarea si revocarea, in tot sau in parte, a actului emis cu incalcarea drepturilor si intereselor legitime.
Plangerea prealabila o formulati in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului. ITM sau Inspectia Muncii au obligatia de a va raspunde in termen de 30 de zile de la data inregistrarii plangerii.
Dupa acest termen , va puteti adresa instantei de contencios administrativ - Tribunalul Sectia de contencios administrativ este competent sa solutioneze litigiul acesta.
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Am avut un control de la itm si s-au emis 2 procese verbale (unul de control si unul de sanctionare). care se contesta? anna_cta anna_cta Am avut un control de la itm si inspectorii au emis un proces verbal de control si un proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor. Plangerea ... (vezi toată discuția)
Contestatie pv itm roxanabra1 roxanabra1 buna ziua in data de 3 -10 s-au prezentat la sediul firmei 2 inspectori itm impreuna cu politistul de sectie . au fost gasiti 2 angajati din cei 4 carora li ... (vezi toată discuția)
Contestare pv control itm ela15 ela15 In urma unui control din partea ITM s-a intocmit un proces-verbal de control si un pv de constatare si sanctionare a contraventiilor. Care-i procedura de ... (vezi toată discuția)