avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

In urma dezbaterii succesiuni mamei mele, am primit un certificat de mostenitor prin care se spune ca mostenesc o cota de 1/2 din terenurile inscrise intr-un Titlu de proprietate in care mai este mentionat un mostenitor. Am platit taxele notariale corespunzatoare acestei cote la valoarea rezultata din calculele notariatului.Am formulat in instanta o actiune pentru iesirea din indiviziune (care vrem sa o facem printr-o tranzactie prin care cealalalta parte renunta in favoarea mea). La depunerea actiunii mi s-a cerut achitarea taxei de timbru.
Daca poate sa-mi spuna cineva:
1. Cine stabileste aceasta valoare?
2. Taxa o platesc pentru valoarea aferenta tuturor terenurilor din titlu sau doar la jumatate?
3. Se poate face iesirea din indiviziune si la notar? Ce presupene aceasta?(terenurile nu sunt intabulate)
va multumesc mult
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2012
codrut01, utilizator
Cel mai recent răspuns: codrut01 , utilizator 17:58, 7 Iunie 2012
daca terenurile nu sunt intabulate nu se poate face iesirea din indiviziune la notar
taxa de timbru se achita la valoarea totata a terenurilor de catre reclamant
aceasta taxa face parte din cheltuielile de judecata care se vor compesa la final in functie de cota fiecaruia
daca tranzactionati puteti, ceea ce este si indicat, sa mentionati si aceasta plata in sensul de a stabili prin tranzactie ca celalta parte sa va plateasca jumatate din suma.
daca nu stabiliti in tranzactie acest aspect soliciitati compensarea cheltuielor de judecata
aceasta valoare o stabiliti estimativ, exclusiv in vederea timbrarii dumneavoastra reclamantul. este indicat sa fie o valoare cat mai apropiata de real pentru aceste terenuri, daca va fi derizorie instanta va dispune efectuarea unei expertize si veti completa taxa de timbru la valoarea stabilita de expert.
deoarece nu exista intabulare se va efectua obligatoriu o expertiza topografica, instanta nu poate pronunta o hotararea fara a exista o contatare topo cu privire la terenuri.
se va solicita certificat de sarcini si certificat de la OCPI
Fiindca celalalta parte imi cedeaza mie partea ei, eu trebuie sa suport toate cheltuielile. Nu inteleg ce compensare mai pot cere.
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2012
codrut01, utilizator
daca asa v-ati inteles atunci le platiti si nu le mai solicitati
va multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza topo este obligatorie intotdeauna? prin noua taxa de timbru se impune expertiza topo obligatorie pentru evaluare? greus greus Buna, Ziua! Am formulat in instanta o cerere de iesire din indiviziune. obiectul partajului sunt cateva terenuri de 2 ha, pe care le vom imparti la buna ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune la notar energy_for_life energy_for_life sa presupunem caci x si z sunt de acord pentru dezbaterea succesiunii la notar pe terenuri,ce acte se cer?notarul cere si expertize de constatare?:\">?,daca ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune valpetcu valpetcu Buna, Puteti sa-mi spuneti care ar fi cea mai avantajoasa varianta pentru a face un partaj succesoral? Este mai bine sa-l facem prin notar? si in cazul ... (vezi toată discuția)