avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Trecere de la pensie de invaliditate la pensie pentru ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Trecere de la pensie de invaliditate la pensie pentru limita de varsta

Bunaziua, este posibil ca un pensionar pentru invaliditate gr.III, la implinirea virstei standard pentru limita de virsta, deci la recalculare, sa primeasca un plus de numai 60 lei. Mai exact pensia pentru invaliditate a fost stabilita in cuantum de 857 lei, iar cea pentru limita de virsta in cuantum de 917 lei. Este o greseala de calcul? Sau este nevoie de o contestatie privind calculul...
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:44, 10 Iunie 2012
buna ziua ,
verificati buletinul de calcul si observati daca au fost calculate si sporurile daca aveti si adev de sporuri ,daca nu consultati un avocatspecializat in asigurari sociale - pensii .
bafta
Nu este nici o greseala.Penisa de limita de varsta,poate fi chiar mai mica decat cea de invaliditate.

Cand se trece de la pensia de invaliditate la cea de limita de varsta,aceasta va creste in mod sigur,atunci cand nu s-a beneficiat de stagiu potential.

Legea 263/2010

Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.

In concluzie:

1- Daca s-a beneficiat de stagiu potential,pensia de limita de varsta poate atat sa creasca cat si sa scada.
2-Daca nu s-a beneficiat de stagiu potential atunci sigur acesta va creste.
Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2012
Carp Mircea, utilizator
Multumesc tuturor pentru raspunsurile trimise...Nu este ceea ce imi doream sa primesc...:magic: ..dar nu inseamna ca nu sunt corecte....
Cosultind documentele, am constatat ca la stabilirea punctajului mediu pentru pensia de invaliditate nu a fost luat in calcul sporul de vechime (L.57/1974 - art.66 (1)). La data depunerii dosarului am intrebat daca este nevoie de o adeverinta suplimentara pentru acest spor - raspunsul a fost NU - SE ADAUGA AUTOMAT pentru perioada 03.1970 - 03.1992. Intrebarea este: depunerea unei cereri pentru corectarea acestei erori...rezolva problema? sau bat drumurile aiurea?
Inca odata multumiri pentru raspunsurile primite ..
Cu stima, Nic Cic

Am consultat buletinul anexa - nu apare nicio pozitie cu sporul de vechime, spre exemplu. Probabil ca, asa cum am scris mai jos,la fel ca la stabilirea punctajului mediu anual la decizia din 2006 (invaliditate) acest spor nu a fost luat in considerare nici acum...este destul de greu de verificat....solutia o vad prin contestarea deciziei actuale
Ultima modificare: Duminică, 10 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Sporul de vechime nu apare in buletinul de calcul.El apare in "Date si elemente care au condus la stabilirea stagiului total de cotizare si a punctajului mediu anual".
Verificat...nu apare nimic legat de sporul de vecime. Informatiile, atit in decizie cit si in anexa se refera la virsta, stagiile de cotizare...atit. Ma duce la concluzia ca nu a fost luat in calcul...

Alte discuții în legătură

Spor de vechime neluat in calculul pensiei ionitaaneta ionitaaneta Buna ziua, In ,,DATE PRIVITOARE LA ACTIVITATEA IN MUNCA\'\' care stau la baza de calcul a pensiei incepind cu 1.04.1992 sporul de vechime ... (vezi toată discuția)
Spor omis la calcul. pensiei! m-am pensionat în decembrie 2020, anticipat, fără penalizare. ... Iuliana_63 Iuliana_63 M-am pensionat în decembrie 2020, anticipat, fără penalizare. Am solicitat buletinul de calcul detaliat, deoarece n-am primit o adeverință de la locul de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. as vrea sa stiu unde in decizia de pensionare este ... Trexy Trexy Buna ziua. As vrea sa stiu unde in decizia de pensionare este luat în calcul sporul de noapte ,am tot studiat această decizie de pensionare si nu găsească ... (vezi toată discuția)