Familie cu 2 copii o fata si un baiat. Tata moare prin anii 75 - mama moare in anii 91. Fata nu are mostenitori (a fost fata batrana) - baiatul are un fiu. Fata care traia cu mama ei dupa moartea acesteia face succesiune dupa parinti declarand ca este unica mostenitoare, fara stiinta fratelui sau. Familia avea un apartament cumparat intr-o casa si alte bunuri mobile de valoare. Dupa ce face aceasta succesiune - vinde apartamentul din acea casa proprietarului (nu stiu in ce conditii) si ea traieste mai departe acolo. Baiatul moare in 2004 - avand mostenitor un baiat la randul lui si nevasta desigur.
Matusa acestui baiat se inbolnaveste in 2012 este tratata si ingrijita de nepot si familia acestuia, se umbla dupa ea si se cheltuieste (ea neavand decat o pensie de 700 de lei) si moare pe 7 mai 2012. Dupa moartea matusii nepotul descopera tarasenia facuta de matusa lui fata de tatal lui (gasind actul notarial prin care este declarata matusa lui singura mostenitoare dupa bunica lui). Ramane de fapt cu nimic si trebuie sa elibereze apartamentul in 6 saptamani (cum i-a cerut proprietarul casei) - care el nici macar nu stia ca nu este al matusii/bunicii lui. Din ceea ce cunostea de la tatal sau, ca au avut bunicii lui (bunuri mobile de valoare detinute de acestia nu putine) nu mai regaseste nimic inafara de niste mobila veche si portelanuri vechi.
In aceasta situatie se mai poate face ceva? Cel dezmostenit direct este mort. Cel care a facut dezmostenirea ilegala este si ea moarta. Ce poate recomanda un specialist in materie in acest caz - exista vre-o posibilitate de a ataca acel act ca ilegal de drept? Deasemenea, daca acel act de mostenire este ilegal - mai este valabil actul de vanzare-cumparare catre proprietarul casei in care este apartamentul cu pricina (facut de matusa prin anii 93)?
matusa si fratele ei aveau termen de optiune succesorala 6 luni de la data decesului parintilor, ori in mod expres(prin decl.notariala) ori in mod tacit (prin preluare de bunuri dupa decesul autorilor lor). daca fratele ei nu a facut nici un astfel de gest la dezbaterea succesiunii, initiata de matusa, putea fi considerat "strain de succesiune". se constata deci ca certificatul de mostenitor nu este ilegal, implicit nici vanzarea ulterioara.
Fratele nu a stiut si nu a participat la nici o dezbatere de succesiune. Matusa s-a declarat singura si unica mostenitoare - ceea ce sa ma ierte Dumnezeu indiferent de cand se face succesiunea (in 6 luni sau mai tarziu) nu poata sa fie valabil - este un fals!
Eu personal am trecut prin 3 seccesiuni (si eram mai multi frati). Fara unul dintre mostenitori, daca acesta nu renunta la partea lui de mostenire in fata unui notar, nu se poate dace dezbatere de succesiune. In cazul in care nu poti sa dai de unul dintre mostenitori se da anunt la ziare sau eu stiu care e procedura... Aici nu era cazul. Mostenitorii erau la 70 km unul de celalalt si tineau legatura unul cu altul.
Stiam eu ca e complicata situatia. Nu prea isi da nimeni cu parerea, ca este "pe degeaba" - am inteles... =D>=D>=D> :giggle:
Am stiut eu - dar noh, intotdeauna speram ca nu este chiar asa!
Asta este, sa fiti iubiti doamnelor si domnilor avocati si notari!! Va multumesc mult pentru raspunsurile dumneavoastra. ;)
In fond nimeni nu ia nimic cu el, atunci cand pleaca din aceasta lume (indiferent de saracia sau bogatia materiala pe care o acumuleaza aici si acum) - decat "punctajul" pe care l-a facut pentru suflet - bogatia sufleteasca/spirituala. Tot ce este material, este efemer si trecator - e bine sa ne mai aducem aminte din cand in cand de acest lucru!