avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 874 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune proprietate la tara; mai multi frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune proprietate la tara; mai multi frati

Bun gasit!
Intrebarile mele sunt legate de o mostenire din mediul rural.
Situatia este urmatoarea: In urma decesului bunicului, acum aprox 10 ani, a fost facuta o succesiune in care bunica si cele 2 surori ale tatalui meu au renuntat in favoarea lui la drepturile fata de casa si "caminul de casa". Acum 2 ani a decedat si bunica. Pana acum nici unul dintre frati nu a inaintat acte pentru succesiune.
Intrebari:
- ce procent i-ar reveni in acest caz tatalui meu dupa moartea bunicii,
- ce cota ramane fiecarei surori in aceste conditii,
- cum sa procedam cu succesiunea (ce acte, ce taxe...)
- mai este necesar cadastru pe casa, terenul din curte si agricol, avand in vedere ca s-a facut deja o succesiune (am inteles ca acesta costa si dureaza cel mai mult)
- cum "scapam" mai ieftin? La plata taxelor pentru succesiune participa egal toti mostenitorii?
De asemenea, trebuie sa mentionez ca tatal meu nu a participat in acesti ani la plata impozitelor pe cladiri si teren (nu s-a interesat, nu i-au cerut bani etc.) Poate contribui acest lucru la o eventuala decadere din drepturile sale de mostenitor?
Stiu ca sunt multe intrebari, dar mai bine le pun odata pe toate :)
Va multumesc si astept cu interes raspunsul dvs.
Cel mai recent răspuns: ContSters52778 , utilizator 07:57, 1 Aprilie 2009
Nu inteleg de ce doriti dvs. sa il dezmosteniti pe tata atata timp cat parintii acestuia si surorile au intels sa il gratifice ?
Si acum, ce doriti sa impartiti?? dupa moartea bunicului tata a devenit proprietar pe bunurile acelea de la tara, casa si teren. Pentru acestea, va trebui sa asteptati sa moara tata; pe acesta il veti mosteni dvs. copiii si mama, daca va fi in viata.
Puteti vorbi de bunuri supuse partajarii in urma decesului bunirii, numai in cazul in care bunica avea si alte bunuri pe numele ei.
Pentru dezbaterea oricarei mosteniri si iesirea din indiviziune, se poate alege varianta instantei.
Multumesc pentru raspuns!
Dar, poate nu am reusit eu sa fiu suficient de clara. Nu vreau sa-l dezmostenesc pe tata! :) Surorile au renuntat la mostenirea lor care le revenea dupa bunicul. Adevarul este ca nu stiu sigur daca si bunica a semnat renuntarea in favoarea tatalui meu. Daca nu, inteleg ca partea ei ramasa de la sot se imparte copiilor. Asta intrebam, care ar fi procentele intre frati in cazul acesta si daca trebuie deschisa succesiune dupa bunica. Mentionez ca tata nu a facut cerere de acceptare dupa bunica (nici n-am stiut ca trebuie). Surorile puteau sa faca aceasta cerere fara ca tata sa fie anuntat (nu sunt in relatii prea stranse, ca sa spun asa)? Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi la mostenire petruta74 petruta74 Buna ziua.As dori sa stiu cine are drept la mostenire dupa moartea unui parinteSuntem 5 freati ,un baiat din prima casatorie al maei,si 4 fete din cea dea 2 ... (vezi toată discuția)
Suntem 2 frati si mama. tata a decedat in 2021. vrem sa dezbatem ... silviu1975 silviu1975 Suntem 2 frati si mama. Tata a decedat in 2021. Vrem sa dezbatem succesiunea dupa bunici, parintii tatalui meu. Tata mai are 2 frati, ambii in viata. Nu am ... (vezi toată discuția)
Testament realizat inainte de 1989 mottudor mottudor Buna ziua, Vreau sa va prezint o situatie, pentru care eu nu am raspuns. Inainte de decesul bunicului (anul 1984), acesta a facut care mine (nepot), un act de ... (vezi toată discuția)