avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Suntem 2 frati si mama. Tata a decedat in 2021. Vrem ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Suntem 2 frati si mama. Tata a decedat in 2021. Vrem sa dezbatem ...

Suntem 2 frati si mama. Tata a decedat in 2021. Vrem sa dezbatem succesiunea dupa bunici, parintii tatalui meu. Tata mai are 2 frati, ambii in viata. Nu am facut succesiunea dupa tatal meu. Intrebari:
1. mama mea este si ea mostenitoare pt succesiunea bunicilor ?
2. daca da, atunci putem face succesiunea dupa tatal nostru doar pentru accea mostenire? Nu dorim sa facem succesiune pentru toata averea ramasa dupa tatal nostru, ci strict doar pentru casa si terenul de la bunici.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: irina.pricop , utilizator 11:41, 13 Iulie 2022
1. Nu
2. Mama este mostenitoarea tatalui in proportia care ii revine prin lege alaturi de descendenti (adica dvs. si frati/surori). Intai dezbateti succesiunea bunicilor, in ordinea deceselor apoi, ceea ce revine tatalui decedat, de pe urma parintilor sai, va va reveni dvs., fratilor/surorilor si mamei.

Succesiunea se dezbate pe toata masa succesorala, nu doar pe anumite bunuri. Odata dezbatuta si eliberat CM, orice bun care a facut parte din masa succesorala a tatalui se imparte conform CM iar daca se descopera bunuri noi, se face supliment la CM. Daca doriti, puteti partaja dupa CM, masa succesorala, alegand ce sa va revina dvs., fratilor/surorilor si mamei.
Multumesc pentru raspuns dar cred ca nu m-am exprimat suficient de clar.
Prima intrebare este: mama mea este mostenitoarea tatalui meu (sotul ei), alaturi de mine si sora mea, in succesiunea pentru bunicii din partea tatlui? Sau doar eu si sora mea suntem mostenitorii talui meu in aceasta mostenire din parte abunicilor?
A 2-a intrebare: daca raspunsul la prima este afirmativ, si mama este mostenitoare, atunci putem sa facem succesiunea dupa tatal meu doar pt mostenirea bunicilor?
1. Pe bunici ii mosteneste tatal dvs. si fratii sai, daca exista
2. Mama nu este mostenitoare. Succesiunea e unica, pe toate bunurile detinute de defunct (tatal) la momentul mortii. Nu se poate face pe anumite bunuri si sa nu se faca pe altele.

Ca atare, tata (decedat) isi mosteneste parintii : si aici aveti 2 succesiuni, in ordinea deceselor. E de vazut daca tata mai avea frati/surori sau era copil unic. Apoi dvs., sora si mama il mosteniti pe tata. In masa lui succesorala intra si ceea ce a mostenit el de la parinti deci, ca rezultat, ceea ce a mostenit de la parinti tata va reveni, in cele din urma dvs., surorii si mamei.
Dar nu puteti sari peste etape.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2022
irina.pricop, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Părinții mei au decedat. aveau trei copii din ... Cinesice@$ Cinesice@$ Bună seara! Părinții mei au decedat. Aveau trei copii ...din care unul a decedat.( o sora a noastra)..imediat dupa decesul parintilor.. si am ramas doi ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)
Drepturi succesiune valcar valcar Buna ziua. Mama mea a decedat de curand si sunt unicul ei fiu. Tatal meu, care a decedat acum 20 de ani avea un fiu dintr-o casatorie anterioara. As dori sa ... (vezi toată discuția)