avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... promisiunea faptei altuia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

promisiunea faptei altuia

Buna ziua. Vreau sa va rog sa-mi explicati ceva in legatura cu promisiunea faptei altuia. Conform definitiei promisiunea faptei altuia este un contract prin care o persoana, debitorul, se obliga fata de creditor, sa determine pe o terta persoana sa-si asume un anume angajament juridic in folosul creditorului din contract. Dar daca terta persoana nu executa obligatia atunci debitorul trebuie sa o execute? Si atunci care ar fi diferenta fata de fidejusiune? Aici fidejusorul se angajează faţă de creditor să garanteze însăşi executarea obligaţiei asumate de către debitor. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andreeamflorica , utilizator 14:44, 31 Martie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De fapt debitorul se obligă el însuşi în ambele situaţii: atât cu privire la fidejusiune, cât şi cu privire la promisiunea faptei altuia. Diferenţa este aceea că , pe când în cazul fidejusiunii, debitorul se angajează personal faţă de creditor, în cazul promisiunii faptei altuia, debitorul doar promite fapta altuia, fără a o şi garanta.
Totuşi, debitorul va răspunde faţă de creditor în măsura în care terţul nu va adera, nu va ratifica acel contract , putând să plătească daune interese creditorului. Terţul nu va fi răspunzător ăn niciun fel, el nefiind parte în contract. El va deveni parte în contract doar prin voinţa proprie.
De pildă, un coproprietar îşi vinde cota parte indiviză din dreptul său de proprietate, obligându-se , totodată, să determine şi un alt coproprietar să îşi văndă partea aceluiaşi cumpărător.Dacă debitorul nu va reuşi să determine pe celălalr coproprietar să îşi vândă cota sa parte, atunci debitorul va raspunde contractual, cu plata de daune interese , putându-se, după caz, ajunge şi la rezoluţiunea contractului.
legally_aid a scris:

în cazul fidejusiunii, debitorul se angajează personal faţă de creditor, în cazul promisiunii faptei altuia, debitorul doar promite fapta altuia, fără a o şi garanta.


ce inseamna mai exact se angajaza personal? adica lasa o garantie personala?

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fidejusiunea, ca instituţie a dreptului civil, este o garanţie personală. Fidejusorul se obligă el însuşi să achite o creanţă a debitorului, în cazul în care debitorul nu va plăti.
Se poate spune că lasă o garanţie personală, în sensul că îşi asumă această obligaţie, dar de fapt el va răspunde cu bunurile lui , mobile şi imobile , prezente şi viitoare, etc.
Dar în contractul prin care se promite fapta altuia , debitorul se obligă să determine pe altcineva, pe un terţ, să facă ceva , fără ca terţul să fie obligat prin prin această promisiune faţă de creditor, el având opţiunea de a adera sau nu la contractul încheiat între debitor şi creditor.
Nu ştiu dacă am reuşit să vă explic ,,ca la carte,, , dar mai putem discuta dacă mai sunt nelămuriri.
legally_aid a scris:

Nu ştiu dacă am reuşit să vă explic ,,ca la carte,, , dar mai putem discuta dacă mai sunt nelămuriri.


este foarte buna exlicatia. multam!
Buna ziua, am si eu o nelamurire...avem 3 frati proprietari asupra unui teren de 1500 mp, dintre care 2 doresc sa vanda unui tert partea lor de teren si se angajeaza ca-l vor determina si pe al treilea frate sa vanda partea lui. Cum ar arata un astfel de contract si care ar fi clauza pe care am adauga-o? Va multumesc si daca se poate sa primesc un exemplu concret al redactarii contractului. Este vorba de vanzarea bunului altuia in acest caz nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fidejusori getuta getuta Buna seara . Pot fi numita fidejusor daca nu am domiciliul in teritoriul jurisdictional al tribunalului judetean la care trebuie sa se dea obligatia ? (vezi toată discuția)
Fidejusiune ionescuecaterina ionescuecaterina un credit mobiliar poate avea si un contract de fidejusiune ? (vezi toată discuția)
Contract de fidejusiune glsys100 glsys100 Buna ziua, Un contract de fidejusiune presupune garantarea unui credit cu un imobil care nu apartine direct debitorului ci a unei terte persoane. In cazul in ... (vezi toată discuția)