avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de chemare in judecata, ajutor public judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de chemare in judecata, ajutor public judiciar

Am cerut daune morale şi financiare în cuantum de 450.000 lei următoarelor pârâte: DGEP [Editat] pentru că mi-au înstrăinat datele personale cu care s-a luat credit de la banca [Ediat] Am cerut daune morale de la banca [Editat] pentru că a întocmit documente dolosive pe datele mele personale; am chemat în instanţă Biroul de Credite SA pentru încălcarea legii 677/2001 art. 12, alin. 2. Judecătoria Sectorului 1 îmi solicită să achit taxa judiciară de timbru de 8611 lei şi timbru judiciar de 5 lei. Sub acţiunea anulării acţiunii ca netimbrată. Are voie să ceară această taxă de timbru de 8611 lei, ţinând cont că am solicitat daune morale şi financiare pentru că mi-a fost prejudiciată imaginea, viaţa de familie, tulburarea de posesie, calomnie etc?

[Mesaj editat - pct. 2.11 din Regulamentul de postare]
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:58, 9 Iunie 2012
Sigur ca este legal sa vi se ceara sa timbrati actiunea civila. Din ceea ce descrieti, nu pare ca cerera dvs. ar fi dintre cele scutite de taxa de timbru.
Pentru modul de calcul, vedeti legea texelor de timbru.
In conditiile legii, puteti beneficia de ajutor public judiciar constand in scutirea de la taxa de timbru, esalonare sau amanare pentru plata taxei de timbru.
[Editat]
în urma înstrăinării cărţii de identitate care se afla în custodia Evidenţei Persoanelor, funcţionari ai instituţiei mai sus menţionate au oferit unui grup infracţionar cartea de identitate cu care s-a luat credit de la banca [Editat]. Banca [Editat] mi-a cerut mie 50.000 lei, a depus plângere la poliţie şi apoi au vândut creanţa unei firme de recuperări care mi-au tulburat viaţa privată ajungând să fiu suspectat de propria-mi soţie. Am dovedit în instanţă că sunt nevinovat şi am solicitat băncii un punct de vedere după ce le-am prezentat hotărârea judecătorească definitivă că sunt nevinovat. Banca a râs şi a spus că-şi permit orice acţiune împotriva mea.

Cum să procedez ca să nu plătesc taxa judiciară de timbru? (Eu nu sunt angajat şi nu am salariu de la nicio instituţie de stat sau privată)


[Mesaj editat - pct. 2.11 din Regulamentul de postare]
Ultima modificare: Vineri, 8 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Solicitati acordarea unui ajutorului public judiciar , potrivit OUG nr.51/2008:
Art. 6
Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
.......
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.

Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 300 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat .
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.

Art. 11
(1) Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adreseaza instantei competente pentru solutionarea cauzei in care se solicita ajutorul; in cazul ajutorului public judiciar solicitat pentru punerea in executare a unei hotarari, cererea este de competenta instantei de executare.
...

Art. 14
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formuleaza in scris si va cuprinde mentiuni privind obiectul si natura procesului pentru care se solicita ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul si starea materiala a solicitantului si a familiei sale, atasandu-se inscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia si ale familiei sale, precum si dovezi cu privire la obligatiile de intretinere sau de plata. Cererea va fi insotita si de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se mai acorda ajutor public judiciar? sdm_sae sdm_sae Buna ziua sunt intr-un proces de litigiu de munca si as dori daca pot beneficia de ajutor public judiciar avand in vedere ca am un venit de 400 Ron pe toata ... (vezi toată discuția)
Taxa judiciara proces partaj voinea75 voinea75 Va rog am nevoie de ajutor. Trebuie sa platesc completare taxa de timbru intr-un proces de partaj. Am platit pana acum o suma considerabila, aprox 13 000 ... (vezi toată discuția)
Cum pot obtine scutire de taxa judiciara? danddd76 danddd76 Matusa a trait cu sotul ei in concubinaj 30 de ani dar sau casatorit cu acte in 2007 iar el a murit in 2009.Matusei i s-a taiat aj. social de la Primarie pe ... (vezi toată discuția)