avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiul complet de cotizare corelat cu reducerea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiul complet de cotizare corelat cu reducerea varstei de pensionare

Sunt pensionata la limita de varsta in baza Legii 19, n. 01.1953,( femeie). Stagiul complet de cotizare s-a considerat 28ani 8 luni. Am lucrat 20 ani grupa II, as fi avut dreptul la 4,5 ani reducere de varsta, respectiv din noiembrie 2007,dar am lucrat inca 3 ani si m-am pensionat in noiembrie 2010. "Descopar" pe forum, cu intarziere, Decizia nr.4/4 aprilie 2011, Recurs ICCJ, cu privire la modalitatile de stabilire a varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare pentru pensionarii care beneficiaza de reducerea varstei de pensionare. Daca corecta era aplicarea Anexei 3/L19, stagiul complet (si corect) de cotizare este 1) 27ani si 10 luni, conform lunii noiembrie 2010 cand am depus cererea de pensionare sau 2) chiar 26ani si 4 luni, corespunzator lunii noiembrie 2007 cand aveam deja dreptul la pensionare?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:03, 14 Iunie 2012
Eu am deschis o discutie pe acest subiect(inchis)in octombrie 2010 inainte de aparitia acestei decizii,aici:

www.avocatnet.ro/content/for...

Parerea mea este ca acest stagiu complet se va aplica numai in urma unei hotarari judecatoresti.Adica,daca faci cerere la Casa locala sa se aplice stagiul complet stabilit prin decizia 4 din 4/4 2011 nu ai nici o sansa de castig.

Fac urmatoarele precizari:
-Este parea mea peronala pe care nu impun nimanui.
-Subictul deschis de mine(in octombrie 2010)nu ma afecta pe mine personal.

Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2012
Carp Mircea, utilizator
Este bine sa faceti mai intai un calcul,prin reducerea stagiului de cotizare(aplicarea celui din anexa 3 la Legea 19/2000) pierdeti punctajul acordat conf.OUG 209/2008.In cazul meu sunt avantajat de OUG 209/2008.
Desigur dupa o negatie a Casei, prin Instanta cred ca as putea incerca sa cer o recalculare(revizuire?). E cam tarziu fata de emiterea deciziei de pensionare(dec. 2010) dar Decizia 4, din 4/4 s-a publicat in MO in mai 2011, deci eu nu as fi putut face trimitere la ea in cele 45 zile recomandate. Fapt e ca eu chiar am avut un proces pe rol pentru contestarea decizie (pentru spor grupa), iar sentinta primita nu a fost contestata in termen; astept acum recalcularea. Intrebari: a) care ar fi stagiul in cazul meu,cel din cazul 1) sau 2) de mai sus; b) de ce sa pierd OUG209? O colega iesita in august 2010, a primit varsta standard 25 ani si sporul pt. grupa; mi se pare ca restrictia lui 209 nu se refera la aceaste reducere de varsta; c) pot cumva sa redeschid procesul de contestetie de acum cateva luni si sa ii adug o reconventionala cu acest capat?; d) are cineva aceasta experienta, caci imi imaginez ca mai la toti cu gr.II s-a raportat la Anexa9 .
D-na Pintea, va rog,as pretui foarte mult si sfatu Dvs. Multumesc frumos.
Astept o noua decizie a CNP privind recalcularea pensiei prin adaugarea sumelor din ''acord", (castigata prin Decizia Tribunalului, ramasa definitiva). Poate fi o varianta de lucru, contestarea stagiului complet,macar acum, la primirea acestei Decizii? Va multumesc.
Buna seara, doamna! Situatia este similara aplicarii Deciziei nr. 19/2011 a ICCJ, act despre care imi amintesc ca am discutat cu dvs. Pentru ca nu pot sa accesez acum site-ul ICCJ, am cautat o discutie despre Decizia nr. 4/2011 si o aveti mai jos:
www.avocatnet.ro/content/for...

Daca veti primi o decizie de pensie emisa potrivit Legii nr. 19/2000, va veti putea adresa instantei de judecata iar in actiunea dvs. veti putea face trimitere la Decizia nr. 4/2011 a ICCJ. In conditiile in care v-ati judecat pentru valorificare veniturilor realizate in acord global iar cererea ati introdus-o la instanta inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 263/2010 (asta nu mai tin minte), veti primi decizie de pensie emisa potrvit Legii nr. 19/2000 pe care o veti contesta in 45 de zile de la comunicare.

Stagiul complet de cotrizare este de 27 de ani si 10 luni. Nu puteti sa solicitati stagiul complet de cotizare corespunzator datei la care ati indeplinit conditiile pentru a beneficia de pensie intrucat nu ati solicitat acordarea pensiei atunci, iar pensia se acorda la cererea beneficiarului. Teoretic Valentin Mester are dreptate in privinta punctajului suplimentar. Casa de pensii ar trebui sa va ia inapoi punctajul acordat conform OUG nr. 209/2008.
2. - OUG nr. 209/2008
Articolul 78^2 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 78^2. - (1) Asiguratii care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupa I si/sau grupa II de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, beneficiaza de majorarea punctajelor anuale, dupa cum urmeaza:
a) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca;
b) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica numai in situatiile in care, potrivit legii, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza stagiile complete de cotizare prevazute in anexa nr. 3, in functie de data nasterii, respectiv stagiile complete de cotizare, in functie de data deschiderii dreptului la pensie, conform prevederilor art. 167^1."
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Recursul in interesul legii: stabilirea varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare rududoo rududoo Astazi am citit Recursul in Interesul Legii: stabilirea varstei standard de pensionare si a stagiului complet de cotizare. Decizia 4 din 4 aprilie 2011 ... (vezi toată discuția)
Majorare punctaj grupe de munca - oug nr. 209/2008 sch sch Majorarile de punctaj conf.OUG 209 se vor aplica si pensionarilor carora li s-au facut recalcularea punctajului in 2005 si care,datorita anilor de grupa, au ... (vezi toată discuția)
Care este stagiul complet de cotizare pentru grupa i de munca? biwak03 biwak03 Buna ziua, Sunt nascut in ianuarie 1949 si am realizat stagiile de cotizare: * 29 ani + 21 zile - grupa 1 (pana in 30 martie 2001) * 1 an + 6 luni + 28 zile ... (vezi toată discuția)