avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Majorare punctaj grupe de munca - OUG nr. 209/2008
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Majorare punctaj grupe de munca - OUG nr. 209/2008

Majorarile de punctaj conf.OUG 209 se vor aplica si pensionarilor carora li s-au facut recalcularea punctajului in 2005 si care,datorita anilor de grupa, au beneficiat de reducerea stagiului de cotizare ( 25 anipentru gr II , 20 ani pentru gr.I) , si daca da , pentru toata perioada de grupa? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:56, 16 Februarie 2011
Ce-ati vrut sa spuneti, doamna, prin reducerea stagiului de cotizare la 25 de ani pentru grupa II de munca si 20 de ani pentru grupa I de munca? Eu cred ca nu puteti sa va referiti decat la stagiul complet de cotizare, nu vad la ce altceva v-ati putea referi.

Primesc si au primit punctaj suplimentar numai persoanele al caror punctaj mediu anual a fost determinat in functie de stagiul complet de cotizare corespunzator datei nasterii. Restul nu au primit si nu primesc, atat Legea nr. 19/2000 cat si Legea nr. 263/2010 contin prevederi clare in acest sens (am scris "Legea nr. 19/2000" intrucat OUG nr. 209/2008 modifica, de fapt, Legea nr. 19/2000).
Prietena pentru care ma interesez (n.ian.1947) are o decizie de pensie limita de virsta din 1999,(conf. L3/1977),dar pe care nu a pus-o in plata niciodata, continuind sa lucreza.Virsta redusa de pensionare inscrisa in decizie era 52, ani pentru vechime in grupa II peste 30 ani. In august 2010 vrea sa puna in plata decizia si face cerere de pensionare. Casa de Pensii ii face si o recalculare la nivelul anului 2005., retinind virsta standard de pensionarede pensionare, 57ani ,si un stagiu complet de cotizare 25 ani(deci nu 25 ani si 4 luni , conf. nasterii) iar stagiu suplimentar, zero ani. , Intrebarea este 1.-daca ea va beneficia de majorarile de punctaj datorate grupei de munca, in decizia din aug.2010 nefiind specificata nici OUG100 nici OUG208/2009,Apare ce e drept la pozitia G din decizie un nr. de puncte corespunxatoare stagiului adaugat(?) 2.-de ce ,lucrind mai bine de 10 ani peste virsta initiala de pensionare, nu i se considera aceasta perioada stagiu suplimentar.,in vederea majorarii punctajului.Multumesc
sch a scris:
Intrebarea este 1.-daca ea va beneficia de majorarile de punctaj datorate grupei de munca, in decizia din aug.2010 nefiind specificata nici OUG100 nici OUG208/2009,Apare ce e drept la pozitia G din decizie un nr. de puncte corespunxatoare stagiului adaugat(?)

Stagiul adaugat care apare la G1 si 2 in decizie nu are legatura cu punctajul suplimentar. Prietena dvs. nu va beneficia de acest punctaj intrucat aceasta este prevederea legala: primesc punctajul suplimentar aferent perioadei lucrate in grupe de munca numai persoanele al caror punctaj mediu anual a fost determinat in functie de stagiul complet de cotizare corespunzator datei nasterii (art. 78^2, alin. 2 si art. 165^1, alin. 2 din Legea nr. 19/2000, introduse si modificate prin OUG nr. 100/2008, Legea nr. 218/2008 si OUG nr. 209/2008).

sch a scris:
2.-de ce ,lucrind mai bine de 10 ani peste virsta initiala de pensionare, nu i se considera aceasta perioada stagiu suplimentar.,in vederea majorarii punctajului.

Nu inteleg. A facut cerere si a primit un raspuns negativ? Teoretic poate sa solicite adaugarea perioadelor lucrate, doar beneficiaza de pensie pentru limita de varsta. Cred ca prietena dvs. se incadra la art. 78, alin. (8) din Legea nr. 19/2000, in prezent art. 99 din Legea nr. 263/2010.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Punctajul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupa de munca dion dion In legea 263 este prevazuta acordarea unui spor de 50% pentru cei pensionati in grupa 1 inainte de sept 2008 Eu m-am pensionat in feb 2009 si nu am beneficiat ... (vezi toată discuția)
Punctajul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupa i de munca ContSters193702 ContSters193702 Buna ziua, tatal meu a iesit la pensie in 2010. In decizia de pensionare la pct G nu este trecut nimic despre grupe de munca sau OUG 209/2008. Doar: nr pct ... (vezi toată discuția)
Atacarea oug nr. 209/2008 in instanta maritud maritud am lucrat peste 32 de ani in cond. deosebite si speciale am iesit la pensie pt. limita de virsta la data de 20.12 2010 la 58 de ani datorita OUG ... (vezi toată discuția)