avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident pe trecere de pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident pe trecere de pietoni

anul acesta pe data de 04.07.2008,am fost victima unui accident de circulatie (pieton) pe trecerea de pietoni.In urma accidentului am suferit ,,politraumatism prin accident rutier.Traumatism toraco-pulmonar acut inchis cu fracturi C5,C6,C7 stg.Traumatism cranio -facial acut deschis.Plaga contuza frontala si suprasprancenoasa dr(la spranceana mi a ramas un semn de la cusatura).Epistaxis,Plaga excoriata cot stang,contuzie genunchi drept.Am fost internata la spital 4 zile si am fost externata beneficiind de concediu medical pana pe 31.07.2008.Dupa multe insistentze mi s-a eliberat si cerificatul medico legal pe data da 27.10.2008,in schimb eu am aflat de certificat la inceputul lunii decembrie dupa ce am sunat la postul de politie.Conform certificatului am necesitat de 16-18 zile de ingrijiri medicale.Rugamintea mea este:daca exista termen de reexaminare la raportul de constatare medico-legala,daca despagubirea este in fctie de zilele de ingrijiri medicale,ce trebuie sa fac eu in continuare?.Eu m am constituit ca parte civila si am si martori.Politistul care ancheteaza cazul mi a spus ca nu are nici un rost sa contest raportul de constatare medico legala ptr ca el oricum intra ,,pe penal,,si exista posibilitatea ca eu(victima) si soferul sa ne ,,intelegem,,.Pe mine ma intereseaza,,intelegerea ,, asta de ce factori depinde.Eu ma resimt in urma accidentului.Mi-a ramas un semn pe fatza cred ca definitiv(la spranceana).Piciorul drept ma doare in continuare.Ma intereseaza cam ce sume se solicita in cazuri similare.Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 29 Decembrie 2008
mamicutza44, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters54906 , utilizator 01:09, 3 Ianuarie 2009
poate fi vorba despre infractiunea de vatamare coroporala din culpa (pt a se retine infractiunea erau necesare oricum peste 10 zile de ingrijiri medicale.(daca rezultatul socialmente periculos s-a produs din culpa faptuitorului)
sau de loviri sau alte violente (daca forma de vinovatie este intentia , fiind vorba de pana in 20 de zile de ingrijri medicale)
In cazul ambelor infractiun , poate interveni impacarea partilor , ca si cauza care inlatura raspunderea penala
Impacarea partilor poate interveni chiar si in apel sau recurs
Similar , retragerea plangerii prealabile , poate interveni pana la ramanerea definitiva a hotararii , chiar in apel sau

recurs .


PE cale de consecinta , conform art 10C.Proc.Pen , procurorul dispune incetarea urmarii penale ,
iar instanta , in faza de judecata incetarea procesului penal


Incercati totusi , daca doriti , sa va impacati cu invinuitul , dand declaratia de impacare in fata notarului public .(eventual in fata instantei de judecata)

Succes.
Ultima modificare: Luni, 29 Decembrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Stoica Ioana a scris:

sau de loviri sau alte violente (daca forma de vinovatie este intentia , fiind vorba de pana in 20 de zile de ingrijri medicale)


Colega, niciodata, in nici un caz, nu se va retine infractiunea de loviri sau alte violente intr-o asemenea speta :D.

@mamicutza44
Sumele care se cer difera de la caz la caz.
In situatia dvs solicitati:
1. Daune materiale = sumele cheltuite de dvs cu spitalizarea, medicatia, consultul medical, certificatul medico-legal, contravaloarea repreyentand deteriorarea bunurilor pe care le aveati asupra dvs in momentul accidentului, eventual bilete de transport pt mijloacele de transport in comun, sau bon fiscal de la taxi etc. Aceste sume trebuiesc dovedite cu documente fiscale justificative.
+
2. Daune morale = suma pe care dvs o apreciati ca fiind indestulatoare pentru suferinta pe care ati incercat-o in toata aceasta perioada. Sa aveti in vedere referitor la daunele morale ca in caz de proces pot sa se micsoreze daca dvs solicitati o valoare prea mare, in functie de aprecierea instantei.

Bafta si multa rabdare va doresc,
Av. Adrian Posdarie

@adrian
nici daca ingrijirile medicale sunt pana in 20 de zile (peste 10 zile -maxim 20 de zile ?) iar forma de vinovatie este intentia , cu cele doua modalitati normative ale sale , intentia directa sau indirecta. conduita ilicita nu ar fi lovirea , ci exercitarea de violente.
revin cu textul legal
ovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.

Faptele prevazute la alin. 1 savarsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.

Lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Faptele prevazute la alin. 2 savarsite asupra membrilor familiei se pedepsesc cu inchisoare de la unu la 2 ani sau cu amenda.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. In cazul faptelor prevazute la alin 1 indice 1 si 2 indice 1 actiunea penala se pune in miscare si din oficiu. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, producandu-si efectele si in cazul in care actiunea penala a fost pusa in miscare din oficiu.



In speta, poate fi vorba de pana in 20 de zile de ingrijri medicale , astfel incat sa fie incident art 180.

dna mentiona 16-18 zile de ingrijiri medicale.

@ioana
La multi ani !
Dupa cum sunt sigur ca stii, este foarte greu sa dovedesti intr-o astfel de speta faptul ca forma de vinovatie este intentia si in mod subsecvent sa ai incadrare pe infractiunea de loviri sau alte violente. Nu ti se pare ca fata de modul de savarsire a infractiunii sub forma intentiei ar fi mai corecta o incadrare pe tentativa de omor ori tentativa de vatamare corporala grava ? :D

Atat doctrina cat si practica judiciara in materie, sunt unanime in sensul de a retine ca forma de vinovatie culpa (in ambele sale forme) in astfel de situatiii cand infractiunea s-a savarsit ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale pentru exercitarea unei profesii, indiferent ca subiectul activ al infractiunii exercita acea profesie ori indeplineste o activitate legal ori in afara legii.

Spre exemplu, facand abstractie de speta de fata, sa presupunem ca X il accidenteaza pe Y cu masina, in urma accidentului Y avand nevoie de 10 zile de ingrijiri medicale. Daca urmarea nu consta in pierderea unui simţ sau organ, încetarea funcţionării acestora, o infirmitate permanentă fizică ori psihică, sluţirea, avortul, ori punerea în primejdie a vieţii persoanei, fapta nu constituie infractiune.
Pentru alte detalii PM
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Ianuarie 2009
ContSters54906, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Articolul 180 c.pen. dragomir_irina dragomir_irina Procesul meu penal s-a incadrat sub Articolul 180, Codul Penal. Prin urmare as dori sa aflu detalii cu privire la acest articol. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Penal nucusor nucusor care este pedeapsa pentru lovire daca se argumenteaza doar cu o adeverinta medicala.eliberata de la urgenta ? (vezi toată discuția)
Care este pedeapsa si cuantumul despagubirilor care se acorda aiai aiai unui inculpat trimis in judecata pt. infractiunile de loviri si alte violente prev. de art.180 alin.2 indice1 CP (3 fapte) cu aplicarea art.33 lit.a CP ... (vezi toată discuția)