Buna ziua,
V a rog daca se poate sa ma ajutati cu informatii in legatura cu faptul urmator:
sotul meu a lucrat la o cunostinta timp de 1 luna contra cost.din nefericire s-a taiat cu flexul la picior si a pierdut foarte mult sange (75%),ajuns la spital a intrat in stop cardio-respirator si a fost resuscitat.imediat a intrat in sala de operatie.a avut sectionate 1 vena importanta,tendonul femural si mare parte din musch ii lipseste.deasemenea nervii .inca nu am demarat nimic nici declaratie la politie deoarece este inca la spital.persoana la care s-a intamplat nenorocirea nu da semne ca ar vrea sa se implice asa cum consider eu ca ar trebui si as vrea sa stiu daca sotul meu are castig de cauza in cazul in care nu ne intelegem pe cale amiabila.eu nu doresc decat sa fie ajutat pana ce va fi apt de munca din nou.respectiv am 2 copii,platesc chirie,plus terapia care probabil va urma.nu stiu ce sa fac!va multumesc anticipat
Chiar daca in ultimul timp in sursele de informare media se tot repeta ca atata timp cat nu exista un contract individual de munca incheiat in forma scrisa angajatul nu va putea beneficia de drepturile ce decurg din incheierea CIM in cazul unui accident, in practica ITM-ul (Inspectoratul Teritorial de Munca) are posibilitatea sa rezolve o astfel de situatie astfel.
- In urma unei sesizari facute de dumneavoastra la ITM, se vor deplasa la angajator doi inspectori (unul de la corpul de control Relatii de Munca si celalat de la Sanatate si Securitate in Munca) care constata ca sotul dumneavoastra a lucrat efectiv acolo. Eventual inspectorul RM poate solicita si completarea unei declaratii tip de catre sotul dumneavoastra care sa ateste exact perioada lucrata. Inspectorul RM va aplica o sanctiune intre 10000 si 20000 de lei pentru “munca la negru” dupa care va dispune intocmirea si inregistrarea CIM (contract individual de munca) cu data efectiva la care sotul dumneavoastra a inceput munca, astfel sotul dumneavoastra va capata calitatea de lucrator iar accidentul suferit de el va fi tratatat ca un accident de munca.
Inspectorul SSM va dispune ca masura efectuarea cercetarii evenimentului si va sanctiona angajatorul cu o sanctiune de 7000 lei pentru ca nu a comunicat de indata evenimentul la ITM si mai poate aplica inca o sanctiune de 8000 lei pentru ca nu s-a efectuat cercetarea evenimentului.
Astfel sotul dumneavoastra poate beneficia de concediu medical si de toate drepturile ce decurg din calitatea de asigurat.
Nu stiu ce eficienta poate avea o negociere "amiabila" cu angajatorul si cat va poate ajuta dar tr sa va ganditi ca poate refacerea sotului va fi de durata si cu cat va veti indeparta de data preoducerii evenimentului cu atat va fi mai greu sa mai dovediti ceva. Sfatul meu e sa faceti sesizarea la ITM.
In urma cercetarii accidentului de munca de catre ITM si daca esueaza negocierea dvs. amiabila cu angajatorul, puteti deschide actiune in instanta civila si cere daune morale si daune materiale.
Calea justitiei este calea mai lunga si destul de costisitoare (cheltuieli de judecata pentru avocat, expert judiciar, etc.). Cheltuielile de judecata se vor recupera de la angajator, daca la cererea dvs., instanta hotaraste acest lucru.
Accident de munca???
hdn342003
in urma cu 9 luni sotul meu lucra la o cunostinta pt o perioada de 30 de zile.a suferit un ff grav accident respectiv si-a taiat pachetul femural cu flex-ul si ... (vezi toată discuția)
Accident de munca
jo27uky
acident de munca (taierea tendonului la un deget),angajatorul impreuna cu reprezentantul ITM care raspunde de aceea firma nu doresc inregistrarea accidentului ... (vezi toată discuția)