avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca declarat fals de către angajat la ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca declarat fals de către angajat la UPU Bună ziua ! La societatea unde activez, avem un angajat (sofer ...

Bună ziua ! La societatea unde activez, avem un angajat (sofer ) care s-a prezentat la UPU si a declarat singur accident de munca, acuza stari de rau pentru ca nu avea aer conditionat. Societatea a contractat o firma specializata ssm care a facut cercetare si a depus la ITM documentatia aferenta ajungandu-se la concluzia ca nu a fost accident de munca. Cum poate fi sanctionat acel angajat ( art.din codul muncii ) pentru ca aprodus prejudicii societatii ( a platit intocmirea dosarului de catre firma specializata ). multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:17, 13 Octombrie 2024
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sanctiunea este cea prevazuta in ROI al firmei pentru astfel de fapte.
Conform Codului muncii, sanctiunile administrative aplicabile salariatilor (numai acestea pot fi mentionate in ROI) sunt:
-art. 248 (1) Sancțiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârșește o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile;
c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1—3 luni cu 5—10%;
d) reducerea salariului de bază și/sau, după caz, și a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1—3 luni cu 5—10%;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
(2) În cazul în care, prin statute profesionale aprobate prin lege specială, se stabilește un alt regim sancționator, va fi aplicat acesta.
(3) Sancțiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului nu i se aplică o nouă
sancțiune disciplinară în acest termen. Radierea sancțiunilor disciplinare se constată prin decizie a angajatorului emisă în
formă scrisă.
-art. 249 (1) Amenzile disciplinare sunt interzise.
(2) Pentru aceeași abatere disciplinară se poate aplica numai o singură sancțiune.
In alta ordine de idei, declaratia salariatului la UPU ca a fost AM, conteaza doar pentru acordarea de conncediu medical cu cod de AM. Ceea ce conteaza este PV de cercetare avizat de catre ITM. Daca nu a indeplinit conditiile legale pentru AM, firma nu a completat FIAM si nu a inregistrat evenimentul produs ca AM.
Daca persoana in cauza a platit deja costurile pentru cercetarea evenimentului, la ce alte prejudicii pentru firma va ganditi ?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Chiar dacă evenimentul nu s-a încadrat la accident de muncă (așa cum este el definit de legislația în vigoare), asta nu însemnă că el n-a avut loc. Poate că omului într-adevăr i s-a făcut rău în timpul serviciului.
Trebuie să știți că aveți obligația de a anunța la ITM despre orice eveniment de acest gen, chiar dacă în urma cercetării acesta nu este încadrat la accident de muncă. Nu cred că veți putea sancționa un angajat pentru că a făcut ceea ce trebuia, de fapt, să faceți dumneavoastră, conform legii. Adică ba da, îl puteți sancționa, că doar trăim în țara abuzurilor în ceea ce privește dreptul muncii, dar veți pierde în instanță, când omul vă va da în judecată.
Costul acelui dosar oricum aveați obligația să-l suportați dumneavoastră.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dacă angajatul a ajuns la spital cu o stare de rău, fiind în timpul programului de lucru, el avea OBLIGAȚIA să comunice cadrelor medicale că se află în timpul programului de lucru, iar cadrele medicale de la UPU au OBLIGAȚIA, în astfel de cazuri, să anunțe autoritățile competente (în speță, ITM sau chiar poliția, după caz). Angajatul dvs nu avea cum să raporteze un fals accident de muncă, fiindcă clasificarea evenimentului ca „accident de muncă” se face doar în urma cercetării, nicidecum de către angajat, sau de către personalul medical de la UPU..
Cel mai probabil, angajatul a comunicat la UPU că se află în timpul programului de lucru, fapt pentru care sub nicio formă nu veți avea succes dacă-l veți sancționa. Mai bine puneți mâna și rezolvați-vă problemele din cadrul firmei, ca să asigurați angajaților un mediu de lucru sigur.
@florinm
Nu ati citit cu atentie mesajul initial.
Doasarul de cercetare a fost depus la ITM, conform legii de altfel si nu a primit avizul ITM pentru AM. Deci cercetarea a fost corecta. Speculatiile dvs. nu au suport legal in cazul prezentat.
POPA GHEORGHE a scris:

@florinm
Nu ati citit cu atentie mesajul initial.
Doasarul de cercetare a fost depus la ITM, conform legii de altfel si nu a primit avizul ITM pentru AM. Deci cercetarea a fost corecta. Speculatiile dvs. nu au suport legal in cazul prezentat.

Am citit cu mare atenție și am înțeles exact situația. Faptul că evenimentul, în urma cercetării, nu a fost încadrat ca „accident de muncă” nu înseamnă că salariatul respectiv este vinovat și trebuie sancționat.
Vă dau un exemplu chiar de la locul meu de muncă, petrecut recent (luna august). Unui angajat i s-a făcut rău la serviciu și a fost dus la spital de o persoană care nu avea calitatea de angajat. Fiind consultat în unitatea UPU, s-a decis trimiterea lui de urgență, cu un elicopter SMURD, la o clinică de cardiologie din Timișoara, întrucât suferise un stop cardio-respirator.
Evident, în calitatea mea de inspector SSM, am întocmit dosar de cercetare, iar după depunerea acestuia la ITM, acesta a fost avizat favorabil și s-a păstrat încadrarea evenimentului pe care o propusesem eu, ca „accident în afara muncii”.
În acest caz, întocmirea acestui dosar n-a presupus niciun cost suplimentar pentru angajator, întrucât eu eram angajat al său, dar dacă n-ar fi existat postul de inspector SSM în organigramă și s-ar fi apelat la un serviciu extern pentru efectuarea cercetării, aceasta ar fi presupus un anumit cost. Credeți că, dacă angajatorul ar fi decis să-l sancționeze pe angajatul respectiv, din cauza faptului că a avut costuri suplimentare cu el, ar fi avut vreun sorți de izbândă, dacă angajatul s-ar fi adresat instanței de judecată?
De unde și până unde „enormitatea” asta cu sancționarea unui salariat pentru gestul de a se prezenta la UPU, fără ca problema sa de sănătate să fie considerată accident de muncă?
Ultima modificare: Duminică, 13 Octombrie 2024
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca

Alte discuții în legătură

Sanctionare lucratori pe linie ssm dorintabirta dorintabirta Bună ziua, In cazul în care, un muncitor a incalcat regulile SSM stipulate in Instructiuni, s-a accidentat, iar comisia infiintata prin decizia ... (vezi toată discuția)
Accident de muncă Paraschivap Paraschivap Daca ai avut un accident la locul de muncă si te-ai inteles \"verbal\" cu seful de schimb ca nu declari accident de munca si la upu ai anuntat ca te-ai ... (vezi toată discuția)
Neplata concediu medical in cazul accidentului de munca adelina.tataroiu adelina.tataroiu Buna seara! In urma cu 2 saptamani am fost victima unui accident de munca nu foarte grav, dar din cauza caruia am avut nevoie de o saptamana de recuperare, ... (vezi toată discuția)