avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Amenintat cu judecata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Amenintat cu judecata

Istoric
Perioda I – aplic pentru angajare ca specialist intr-un domeniu. Sunt contactat pentru angajare si m i se expune posibilitataea de lucru pe o pozitie in cadrul unor proiecte ale unui client pe care il cunosteam. Societatea inainteaza CV meu in vederea testarii de catre client. Solicitarea pentru pozitia respectiva a fost efectuata de catre client mai multor societati care au relatie contractuala in domeniul respectiv. In urma interviului si a CV meu societatea ce devine ulterior angajator a castigat o comanada de executie pt o perioda de timp pentru pozitia respectiva.
Perioda II : Am desfasurat in cadrul structurii clientului activitatea respectiva , perioada in care intre mine si angajator au intervenit anumite incompatibilitati :
-impunerea ca pontajul sa se faca 8 ore/zi , fara Sambete, Duminici cu toate ca realitatrea era alta. Impunera de a nu intocmi foi de parcurs sambata si duminica cu toate ca in medie 2 sambate si 2 duminici pe luna eram in aceasta situatie.
- Toata aceasta perioada nu a existat notiunea de detasare cu toate ca activitatea sa desfasurat numai in structura clientului. Pe toata aceasta perioada de timp am fost in Delegatie – fara ca dupa 60 zile sa mi se ceara acceptul sau macar sa fiu intrebat privitor la disponibilitatea mea de a continua aceasta activitate in aceste conditii.
- in toata aceasta perioada comunicarile mele cu angajatorul nu au fost decat acelea de transmitere a pontajului si de asigurarea logisticii necesare desfasurarii activitatii, angajatorul nu a fost preocupat nici un moment de ce activitate desfasor acolo si nu am avut nici un suport din partea acestuia pe toata aceasta perioda. Efectiv am fost vandut clientului
- La sfarsitul primei perioade la terminarea comenzii emise sunt singurul care face toate demersurile pentru o noua comanada, angajatorul nu intreprinde absolut nimic cu toate ca l-am informat in prealabil.
Perioada III : In urma solicitarii si insistentei mele angajatorul mai primeste o comanda pentru inca 2 luni de zile. Se ajunge din nou in pozitia de finalizare a comenzii si inca o data angajatorul nu manifesta nici un interes privind obtinerea unei noi comenzi
Spre sfarsitul perioadei imi lansez CV si disponibilitatea de munca catre alte companii,una dintre acestea fiind una din companiile concurente ale angajatorului si care initial avea informatia ca in zona respectiva de activitate a clientului exista necesitatea de forta de munca, inclusiv accea de necesitate pentru pozitia respectiva. Informez clientul asupra faptului ca intre mine si angajator exista ceva incompatibilitati si daca exista oportunitatea de continuarea activitatii pe proiecte ale clientului eu pot face acest lucru prin intermediul altei companii.Clientul imi comunica acceptul si eu urmez calea de a desfasura o relatie contractuala cu noua societate, respectiv informez angajatorul privind incheierea relatiilor de munca.
Angajatorul ma ameninta cu darea in judecata datorita unui articol introdus subtil in CIM:
„ obligatia de arespecta secretul de serviciu si confidentialitatea tuturor informatiilor de care ia cunostinta cu ocazia raporturilor de munca sau intamplator si obligatia ca atat in timpul cat si dupa terminarea contractului sa nu intre in nici o relatie contractuala cu parteneri de afaceri ai Angajatorului in care sa foloseasca informatii ................”


Care sunt riscurile la care ma expun in conditiile in care as incepe o relatie contractuala cu firma concurenta in conditiile in care activitatea se desfasoara in aceasi locatie a clientului, pe proiecte ale acestuia care au sau nu legatura cu proiectele initiale.
Mentionez inca o data :
-Societatea angajatoare a primit comenzi care s-au terminat si ulterior nu a mai fost emisa nici o alta comanada
-societatea concurenta este un furnizor regulat al clientului,are personal implicat in zona, si a avut informatia privitor la necesitatea pozitiei respective in zona ( pentru pozitia respectiva a furnizat initial personal )
- Eu ca persoana am lucrat in sistemul clientului 8 ani , am avut o intrerupere de 2 ani dar cunosc destul de bine sistemul , personalul, companiile furnizoare de servicii. Mai mult pentru zona respectiva cu 6 luni inainte de incepere a relatiei contractuale cu angajatorul am fost avut o pozitie pentru o alta companie si aveam nenumarate legaturi si informatii din zona respectiva.

Cel mai recent răspuns: ContSters56297 , utilizator 19:53, 17 Iunie 2012
1. Pentru perioada II, paragrafele 1,2,3,4, şi perioada III paragraf 1: aţi sesizat în scris aspectele descrise, cãtre angajator?
2. Referitor la citez: „Angajatorul ma ameninta cu darea in judecata datorita unui articol introdus subtil in CIM:
„ obligatia de arespecta secretul de serviciu si confidentialitatea tuturor informatiilor de care ia cunostinta cu ocazia raporturilor de munca sau intamplator si obligatia ca atat in timpul cat si dupa terminarea contractului sa nu intre in nici o relatie contractuala cu parteneri de afaceri ai Angajatorului in care sa foloseasca informatii ................”, completaţi vã rog întregul text şi cu privire la durata perioadei clauzei de confidenţialitate: 3 luni, 6 luni, 1 an, 3 ani, 5 ani.
3. Având în vedere pasivitatea angajatorului în a-şi asigura comenzi, precum şi lipsa de interes arãtatã, precum şi faptul cã pânã la acest moment, angajatorul nu a avut ce sã vã reproşeze cu privire la pãstrarea secretului comercial, în situaţia în care nu sunteţi „legat de glie”, iar procedurile utilizate de acesta sunt cunoscute de companiile de pe segmentul de piaţã în care vã desfãşuraţi activitatea, nu vãd nici un impediment de a „dezerta” la „vecini”, dacã aceştia au un management mai bun. Nu puteţi fi acuzat de folosirea în cadrul alte societãţi, de informaţii şi proceduri de lucru, care de fapt sunt arhicunoscute de toatã lumea din domeniu.

1) Nu, nu am informat in scris angajatorul. Ce angajat ar face-o ? Se stie prea bine ca aceste impuneri de catre angajatori intotdeauna sunt verbale. Ce poti face ca angajat care doresti sa iti pastrezi un loc de munca ?! in nici un caz nu cred ca notifici angajatorul ca nu respecta codul muncii.
2)De fapt in CIM sunt 2 prevederi
- sa respecte fidelitatea ( care este prevedere reglementata chiar de codul muncii )
- continuare '' sa nu intre in nici o relatie contractuala cu parteneri de afaceri ai Angajatorului in care sa foloseasca informatii, cunostinte,relatii sau alte date dobandite in timpul desfasurarii prezentului contract'' - nu este prevazuta o durata de timp si nici care sunt acele informatii confidentiale.

Ulterior inaintarii demisiei, angajatorul intreaba clientul daca acesta nu mai are nevoie de serviciile mele. Clientul ii raspunde ca are nevoie de serviciile mele numai ca eu am ales sa imi desfasor activitatea prin intermediul altei companii.
Acest aspect nu reprezinta o incalcare a fidelitatii ? Nu poate fi considerat ca practic pe perioada cat inca eram sub relatie contractuala am o intelegere cu concurenta de care clientul are cunostinta ?

1. De ce nu? Iar în situaţia în care nu este nu, înseamnã cã v-aţi complãcut cu situaţia;
2. Nu. Vã puneţi prea multe întrebãri. Faceţi ce v-aţi propus, dacã sunteţi sigur de ceea ce afirmaţi, în legãturã cu corectitudinea dumneavoastrã faţã de primul angajator.
Mesaj reeditat
@ oana_iacob77
Data post: Duminica, 17 Iunie 2012, 14:23
Subiect: clauza de fidelitate



Sunt angajata la o societate cu CIM in care am prevazut
-obligatia de fidelitate fata de angajator in executarea atributiunilor de serviciu.

In timpul desfasurarii CIM din anumite motive vreau sa inchei relatia contractuala cu angajatorul si sa trec la concurenta. Nu inchei nici un acord scris cu concurenta si nici nu desfasor vre-o activitate pentru concurenta pe aceasta perioada. Ajung practic la o intelegere verbala cu concurenta , intelegere rezultata in urma lansarii disponibilitatii mele de munca. De dorinta mea referitor la trecerea la concurenta are cunostinta si clientul.
Paralel angajatorul intreaba clientul daca nu mai are nevoie de serviciile mele, iar clientul ii raspunde ca are numai ca eu am ales o alta companie.
Aceasta reprezinta o actiune un fapt savarsit care lezeza interesele angajatorului prin concurenta ? reprezinta o incalcare a fidelitatii ?


:offtopic: Interventie moderator

Nu mai deschideti topicuri legate de aceeasi problema de mai multe ori. In acest caz topic-urile si/sau raspunsurile in plus vor fi sterse de administratori sau moderatori, utilizatorul urmand a fi avertizat, iar ulterior, in caz de nerespectare a avertismentului, va fi banat temporar sau definitiv.


Imi cer scuze daca am deranjat. In primul rand topicul nu avea acelasi subiect - unul se referea la confidentialitate celalalt la fidelitate. Din puctul meu de vedere sunt lucruri complet diferite. Poate am deschis cumva un topic abordat din alt punct de vedere tocmai datorita faptului ca am primit decat raspunsuri evazive la subiectele postate.

Alte discuții în legătură

Respectarea clauzei de fidelitate din cim oana_iacob77 oana_iacob77 Esti angajat si ai prevazut in CIM clauza de fidelitate dar nu ai prevazut clauza de neconcurenta. Vreau sa deschid o firma cu domeniu de activitate ... (vezi toată discuția)
Clauza contract individual de munca cintus cintus Buna ziua, In contractul individual de munca este prevazuta o clauza cu privire la imposibilitatea de a pleca din companie la o alta firma concurenta. O ... (vezi toată discuția)
Intrebare de 100 de puncte albistur1981 albistur1981 Va salut, Am o intrebare care nu prea imi da pace de ceva timp si cand am gasit acest forum m-am simtit usurat in speranta ca cineva imi poate raspunde. Sa ... (vezi toată discuția)