avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la mostenire

Buna ziua, prietenul meu are o fata adoptata din prima casatorie, si un baiat rezultat din aceeasi casatorie( care de asemenea cred ca nu este al lui). Intrebarea mea este daca fata, care este casatorita, are dreptul la mostenire si daca poate fi indepartata prin testament deoarece ei nu mai sunt in nici un fel de relatie. Multumesc anticipat!
Fata va veni la mostenire. Prin testament o puteti dezmosteni in parte, dar va primi 1/2 din ce are dreptul, rezerva succesorala.
Ambii copii au aceleasi drepturi in cazul decesului tatalui. Daca doreste ca mostenirea sa nu se imparta, poate face contract de vanzare cumparare, cu clauza de intretinere fiului. Dar spuneti ca nici acesta nu este al dansului? Aveti grija sa nu fie din lac in put, scuze.#-o
Ambii copii vor avea dreptul de a-si mosteni tatal, daca isi vor exprima dreptul de optiune succesorala in termen de un an de la data deschiderii acesteia, prin moarte.

Cotele -parte din dreptul de proprietate ale celor doi copii sunt egale,adoptia neavand , asadar, nicio inraurire asupra drepul de a succede.

Testamentele si donatiile, liberalitatile cu titlu excesiv poate fi revocate, daca intregirea rezervei succesorala este ceruta in fata instantei de judecata, de catre mostenitorii rezevatari , in termen de 3 ani de la decesul lui de cujus.

Copiii, descendentii fac parte din categoria mostenitorilor rezervatari, alaturi de parinti si de sotul supravietuitor.

Actele facuta in paguba intereselor acestora, ce au consecinta micsorarii rezervei succesorale pot fi supuse desfiintarii.

Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Testament ankalupu ankalupu daca fac testament, si nu vreau sa las nimic copilului, pot fi obligat sa i dau o parte din proprietati?daca eu nu vreau copilul are dreptul la banii ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala, când intervine mary_c mary_c Bună seara Când intervine rezerva succesorala? Se aplica doar în cazul donației sau dezmoștenirii? (vezi toată discuția)