avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lege pt mame necasatorite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lege pt mame necasatorite

Exista o lege conform careia mamele singure(necasatorite) au program mai scurt la serviciu?va multumesc
Cel mai recent răspuns: letitziaS , utilizator 07:55, 13 Iunie 2012
OUG nr.96/2003 prevede:
Art. 17
(1)Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, în cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de câte o oră fiecare, până la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-întors de la locul în care se găseşte copilul.

(2)La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.

(3)Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ în timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.

(4)În cazul în care angajatorul asigură în cadrul unităţii încăperi speciale pentru alăptat, acestea vor îndeplini condiţiile de igienă corespunzătoare normelor sanitare în vigoare.

Art. 13 În baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate îndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Ultima modificare: Marți, 12 Iunie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Va multumesc pt raspuns.Dupa varsta de 2 ani a copilului nu se poate micsora programul de lucru deoarece esti mama singura?
Nu cunosc sa existe o astfel de prevedere in legislatia actuala ...:(
Cu siguranta nu exista o astfel de prevedere care sa oblige angajatorul sa va reduca programul de munca.
Daca insa si angajatorul este de acord, puteti modifica durata muncii prin act aditional la contractul de munca, prin acordul partilor.
Va multumesc pt raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil mihaela_simi mihaela_simi Cat timp are dreptul mama la program de lucru redus (6 ore) la intoarcerea din concediul de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Reducera programului de lucru pentru alaptare pt copil peste 1 an? Adinavasile Adinavasile buna ziua, stiu ca legea prevede pentru mamele care alapteaza pauze de 2 ore pe zi. se aplica aceasta prevedere si mamelor care au copii de peste un an pe ... (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru pentru mamele care alapteaza MirunaMaya MirunaMaya Buna ziua, Am fost in CIC in varsta de pana la 1 an si din luna ian. 2016 m- am intors la munca. Trebuie sa stau la birou 8 ore/ zi, dar eu inca alaptez. Am ... (vezi toată discuția)