ADRIANADetesan a scris:
..........
Ce se poate intampla in aceasta situatie deloc placuta? Ma poate da afara? Este in regula sa fiu amenintata acum dupa 5 ani vechime in cadrul firmei de acest lucru si culmea cand am ramas insarcinata? Pe timpul sarcinii n-ar trebui sa fiu protejata la locul de munca?
Mi s-a intocmit un raport de evaluare privind riscurile profesionale ale salariatei gravide si in Anexa intitulata "Informare privind protectia maternitatii la locul de munca" , punctul 8, este mentinat astfel: "medicul de intreprindere nu recomanda concediu de risc maternal". Ce insemna acest lucru? Daca o sa am probleme pe parcursul sarcinii nu pot beneficia de acest concediu de risc maternal?
Va multumesc!
1.Nu va poate concedia,atata timp cat ati anuntat angajatorul asupra starii dvs. de graviditate,acest lucru fiind prevazut in Codul Muncii:
art60(1)lit.c din Codul Muncii:
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
........
c)
pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
2.Inseamna ca locul dvs. de munca fie nu este supus unor riscuri pt. sarcina ,fie angajatorul poate lua masurile corespunzatoare recomandate ,in sensul modificarii locului de munca,schimbarii programului de lucru si din acest motiv medicul de medicina muncii nu considera necesar recomandare ca angajata insarcinata sa solicite un astfel de concediu.
Pt. problemele medicale ce apar in perioada de sarcina ,se acorda fie concediu medical pt. incapacitate temporara dee munca ,fie concediu de maternitate prenatal.Acest aspect il hotaraste medicul de familie sau medicul ce va urmareste sarcina.