avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Reabilitare judecatoreasca
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Reabilitare judecatoreasca

Va rog sa-mi spuneti cum si cind pot sa ma reabilitez(sa mi se stearga din cazier infractiunea) in situatia urmatoare: Am fost condamnat prin sentinta penala in data de 29.09.2010. la pedeapsa inchisorii de 1 an pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul avind o concentratie de alcool peste limita legala, fapta pedepsita conform art 87 alin. 1 din OUG 195/2002..In temeiul art.81 Cod Penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe un termen de incercare de 3 ani. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: aramisadrian , utilizator 12:56, 14 Iunie 2012
La expirarea termenului de încercare intervine reabilitarea de drept şi se şterge din cazier fapta fără a face dvs. vreo cerere.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
Francisc Gerber, Avocat
Domnul avocat,
Va multumesc pentru primul raspuns.Eu vreau sa stiu daca pot face reabilitare judecatoreasca acum.Am nevoie de cazier curat la angajare asta e problema!
Cind pot face cerere de reabilitare JUDECATOREASCA?
Din septembrie 2010 este sentinta penala.Trebuie sa astept 4 ani? 1an(condamnarea)+ 3 ani(termenul de incercare)?Adica voi fi reabilitat abia in septembrie 2014?Fapta am comis-o in septembrie 2008, Va multumesc!
Termenul de incercare este de 3 ani, nu de 4 ani. La sfâşitul acestei perioade, adică în septembrie 2013 veţi fi reabilitat de drept, dacă în acest interval de timp nu veţi mai comite infracţiuni , şi vă veţi achita obligaţiile civile ( dacă există). Dacă nu se va întâmpla să vă fie revocat beneficiul suspendării executării pedepsei, în 2013 veţi reabilitat în temeiul legii.Atunci cazierul dvs. ar trebui să fie curat.
Deci cazul pedepselor cu suspendare nu este incidentă reabilitarea judecătorească, ci reabilitarea de drept. Nu puteţi face nimic acum să vă reabilitaţi.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Ce articol condiţionează reabilitarea de drept de plata cheltuielilor civile sau de judecată?
@franciscGerber, pentru a se ajunge la reabilitarea de drept a condamnatului, este necesar ca beneficiul suspendării executării să nu-i fie revocat acestuia. Revocarea poate avea loc şi datorită neplăţii, cu rea credinţă, a obligaţiilor civile.
Acest lucru am dorit să-l subliniez:
Art. 84 Cod penal: - Revocarea în cazul neexecutării obligaţiilor civile- Dacă până la expirarea termenului de încercare condamnatul nu a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, instanţa dispune revocarea suspendării executării pedepsei, afară de cazul când cel condamnat dovedeşte că nu a avut putinţa de a îndeplini acele obligaţii.

Alte discuții în legătură

Reabilitare - termen, conditii, modalitati tm_09_bul tm_09_bul Buna ziua , In urma cu 1 an , am avut un proces in urma caruia s-a emis sentinta finala si irevocabila si m-am ales cu cazier judiciar. Am inteles ca acest ... (vezi toată discuția)
Cazier curat bbyRo bbyRo Bună ziua! Acum 4,5 ani am avut o condamnare de 2 luni inchisoare cu suspendare in baza art....(accident rutier din culpă).Acum 3 săptămâni când am ... (vezi toată discuția)
Reabilitare-stergerea cazierului pedrocon2001 pedrocon2001 am primit 1,6 ani cu suspendare si 2 ani termen de incercare pe data de 18 dec 2007 pentru accident rutier soldat cu victima ,ce trebuie sa fac pentru a avea ... (vezi toată discuția)