avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii penalizari CAS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

penalizari CAS

Buna ziua,

Am si eu o problema in care va rog sa ma lamuriti si pe mine.
Sunt angajat din 01.05.2006 cu carte de munca pe perioada nedeterminata, pe langa servici sunt si compozitor cu piese inregistrate la ucmr-ada.
Mi-a venit acasa un plic de la CAS cum ca pe anii 2007-2008 am de plata 20 de milioane in total din care penalizari 9 milioane.
Intr-adevadevar au fost unele probleme la firma la care lucrez ca s-a tot schimbat conducerea insa nu inteleg daca ma afecteaza pe mine.
Daca sunt angajat si firma plateste CAS mai trebuie sa platesc pentru piesele muzicale care le fac?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 12:50, 16 Iunie 2012
Pentru ce faceti si castigati venituri in afara locului de munca, pe baza unui contract de drepturi de autor sau alt tip de contract, pentru acele venituri trebuie platita contributia si penalitatile de intarziere.
Acolo unde aveti contract de munca, chiar daca se inregistreaza intarzieri la plata contributiilor sociale catre stat, nu va vine dumneavoatra acasa atentionare.
Multumesc pentru raspuns.

Trebuie sa platesc contributia pentru veniturile mele din drepturi de autor si in cazul in care sunt angajat cu carte de munca pe perioada respectiva, si plateste angajatorul?

In Legea nr. 95 din 2006 privind reforma in domeniul sanatatii avem:

ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - d) si f), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.
(4) In cazul persoanelor care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. c) sub nivelul salariului de baza minim brut pe tara si care nu fac parte din familiile beneficiare de ajutor social, contributia lunara de 6,5% datorata se calculeaza asupra sumei reprezentand o treime din salariul de baza minim brut pe tara.

In concluzie, daca in perioada cand ati obtinut venituri din drepturi de proprietate intelectuala ati fost si angajata cu contract individual de munca nu mai datorati CASS, conform art. 257 lit. e), prezentat mai sus.

Trebuie sa mergeti la Casa de Asigurari de Sanatate de care apartineti sa faceti dovada ca ati fost angajata in acea perioada si vi se vor anula datoriile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Muzica în cafenea andreeakristina andreeakristina buna ziua, in cazul in care deschid o cafenea in care vreau sa pun muzica sau sa ruleze programe tv, ce autorizatie am nevoie sau unde se platesc drepturile ... (vezi toată discuția)
Drepturile de autor pentru opere de creatie intelectuala Paraianu Adrian Paraianu Adrian Buna ziua As dori foarte mult sa cunosc cum as putea sa rezolv o situatie foarte neplacuta. Pe scurt este vorba despre o formatie de muzica pop rock cu ... (vezi toată discuția)
Taxa pentru difuzarea muzicii ambientale borihu borihu Bună ziua. Avem un hotel de trei stele și plătim pentru difuzare muzica ambientala la Credidam, Ucmr-Adă. UPFR, la TVR și acum a venit UPFAR-ARGOA. Ne ... (vezi toată discuția)