avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre concediere - reorganizare firma
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre concediere - reorganizare firma

La firma unde este angajat sotul meu se fac concedieri pe motiv de reorganizare. Se desfiinteaza anumite posturi, se scot la concurs alte posturi in diverse localitati. Ce poate face sotul meu aducandu-i-se la cunostiinta desfiintarea postului sau? A semnat doar o hartie cum ca a luat la cunostiinta ca se fac recrutari interne, se va da concurs. El nu vrea sa plece. Cum i se va desface contractul de munca, cu ce articol si litera de lege si daca este bine sau nu sa semneze (probabil i se va baga sub nas ca "e acordul ambelor parti" ca sa poata lua salariile compensatorii). Putem da cumva anume firma respectiva in judecata? Multumesc, astept cu "sufletul la gura" raspunsurile Dvs.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:33, 14 Iunie 2012
Daca incetarea c.i.m. se va face cu acordul partilor, atunci nu va beneficia de somaj , chiar daca angajatorul ii ofere salarii compensatorii.

In principiu, concedierea ar trebui sa se faca in baza art.65 C.mun.
Buna ziua. Faceti probabil referire la "Art. 65. - Concedierea pentru motive obiective
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă."

In acest caz, se ia somaj si salarii compensatorii? De dat in judecata firma respectiva se poate da ?
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
allessandra, utilizator
Incetarea raportului de munca in baza art.65 C.mun.va da posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Persoanele concediate in baza art.65 C.mun. vor putea sa beneficieze de salarii compensatorii numai daca acestea sunt prevazute in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.

Daca considerati ca concedierea este nelegala , atunci aveti posibilitatea de a ataca in instanta aceasta decizie in termen de 45 zile dec la data comunicarii deciziei la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
In nici un caz sa nu semneze prin acordul partilor, deoarece nu mai poate face nimic....daca este concediat ilegal sa actioneze in instanta in 30 de zile de la comunicarea deciziei. sa nu semneze nimic ce nu intelege clar.
Termenul de contestare a deciziei este de 45 de zile , potrivit art.211 lit.a din Legea nr.62/2011.

Numai desfacerea disciplinara a c.i.m. se contesta in instanta in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei ...

Alte discuții în legătură

Concediere emisa de angajator mon8 mon8 Buna ziua, Pe data de 05 ale lunii, dupa o perioada de concediu medical soldata cu 2 internari, mi s-a adus la cunostiinta de catre superiorul ierarhic, ... (vezi toată discuția)
Este posibila incetarea cim cf. art. 55 lit.c in ultima zi de preaviz? ContSters146823 ContSters146823 Daca angajatul in ultima zi de preaviz cere desfiintarea CIM cu acordul partilor, preavizul fiind dat in conformitatae cu art 65-68 , este corect sa-i incetam ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva eu1984 eu1984 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce inseamna concediere colectiva si daca se pot obtine salarii compensatorii in urma unei concedieri colective si cum poti ... (vezi toată discuția)