avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva

Buna ziua,

va rog sa-mi spuneti ce inseamna concediere colectiva si daca se pot obtine salarii compensatorii in urma unei concedieri colective si cum poti sesiza angajatorul sa respecte aceasta decizie ?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:22, 14 Mai 2013
Bună ziua!

Concedierea colectivă, conf. art. 68 Codul muncii:

"(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:

a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;

b) cel puţin 10% din salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 100 de salariaţi, dar mai puţin de 300 de salariaţi;

c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin 300 de salariaţi.

(2) La stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri."

Cât despre salariile compensatorii, cred că ar fi trebuit să fie stipulate în contractele individuale de muncă încheiate. Oricum, ca un drept de care poate dispune salariatul concediat, se poate citi art. 74 Codul muncii.

Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil (art.67 C.mun.)

Prin urmare, Codul muncii prevede doar posibilitatea de a beneficia de aceste salarii compensatorii dar numai in conditiile in care acordarea lor este prevazuta de lege, de ccm aplicabil angajatorului, dar si de reg.intern (art.242 lit.c C.mun.)

Concedierea este colectivă atunci când într-o perioadă de 30 zile calendaristice, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, sunt concediaţi cel puţin 10 salariaţi dacă angajatorul are între 21 şi 99 salariaţi, cel puţin 10% din salariaţi dacă angajatorul are între 100 şi 299 salariaţi, sau cel puţin 30 salariaţi dacă angajatorul are cel puţin 300 de salariaţi.

Va multumesc ,

Conform celor spuse de dvs. este o concediere colectiva, societatea are 20 de angajati si a concediat in ultimele 30 de zile lucratoare 12 oameni .
Daca nu este stipulat in cim plata de salarii compensatorii atunci acesti angajati nu pot beneficia de nimic ?
Nu vor beneficia de salarii compensatorii daca nu sunt prevazute in documentele mentionate mai sus , si anume : ccm aplicabil, c.i.m. sau in reg.intern. ...

Cand a avut loc ultima concediere , cati salariati se doreste concediati si cati sunt in total?
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
In cim nu este prevazut si nici in reg. interior ( normal ca nu faceau asa ceva) insa legat de cim nu stiu , nu au semnat asa ceva .
Firma are mai exact 23 de angajati din care 2 persoane in concediu de crestere a copilului si inca unul si-a dat demisia .
In urma cu 15 zile lucratoare au fost disponibilizati 3 iar saptamana asta 9 , cu aceiasi decizie de desfiintare a postului .
Tin sa precizez ca in data de 14 ianuarie aceasta societate a angajat 3 oameni pentru pozitii diferite, oameni ale caror posturi au fost acum desfiintate din motive economico - financiare .
Iar altii 5 au fost anagajati in toamna anului trecut si acum li s-au desfiintat posturile .
Cum pot fi oamenii astia ajutati cumva ? Pe langa faptul ce acei 3 oameni proaspeti angajati si-au lasat locurile de munca si au venit la aceasta societate , dupa 3 luni au primit evaluari foarte bune si peste 2 saptamani li se desfiinteza postul .

Alte discuții în legătură

Concedierea eugen12 eugen12 buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti si mie daca o unitate sanitara cu 134 de salariati , concediaza 6 salariati conf.art.65 .concedierea poate sa fie colectiva ... (vezi toată discuția)
Concediere dupa cm ionita elena ionita elena Buna ziua! In urma unor probleme de sanatate am fost nevoita sa imi iau CM. Acest lucru a fost anuntat catre angajator. In timpul CM , cat timp ma aflam la ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva sau concediere individuala? reby reby Societatea la care lucrez are 11 angajati si a dispus desfiintarea unui numar de 5 posturi printre care si postul meu. Angajatorul pretinde ca este vorba de ... (vezi toată discuția)