avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediere dupa CM
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediere dupa CM

Buna ziua!
In urma unor probleme de sanatate am fost nevoita sa imi iau CM. Acest lucru a fost anuntat catre angajator.
In timpul CM , cat timp ma aflam la domiciliu, angajatorul mi-a oprit mijloacele de comunicare de serviciu, email si telefon.
La intoarcerea mea la munca , am fost anuntata verbal ca voi fi concediata.
Nu mi s-a comunicat nici un motiv si nu am primit nici instiintare scrisa.
Este corect cum a procedat angajatorul ? Cum pot contesta acest lucru in instanta ?
Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2016
ionita elena, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:26, 8 Februarie 2016
1. O decizie de concediere poate fi contestata pentru :
- neindeplinirea conditiilor de fond. Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

- neindeplinirea conditiilor de forma. Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta. De asemenea, decizia trebuie sa contina in mod obligatoriu si durata preavizului.

Instanta competenta : Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.

Termen : 45 de zile de la data comunicarii deciziei

2. Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil (art.67 C.mun.)

Prin urmare, Codul muncii prevede doar posibilitatea de a beneficia de aceste salarii compensatorii dar numai in conditiile in care acordarea lor este prevazuta de lege, de ccm aplicabil angajatorului, dar si de reg.intern (art.242 lit.c C.mun.)

In lipsa unor astfel de prevederi, angajatorul nu are nicio obligatie de a acorda astfel de compensatii.

De asemenea, potrivit principiului libertatii contractuale, partile de comun acord pot negocia acordarea de salarii compensatorii in caz de concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca ytalyanu ytalyanu Buna ziua,problema mea este urmatoarea:momentan ma aflu in concediul de cresterea copilului pana in octombrie 2014.Societatea la care lucram va fi preluata de ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca claudiu_scarlat claudiu_scarlat In ce conditii un angajator poate concedia un angajat?La concediere,angajatul are dreptul sa ceara salarii compensatorii? (vezi toată discuția)
Restructurare post - salarii compensatorii florinbele florinbele Buna ziua, La ora actuala in caz de restructurare post individuala nu colectiva ce obligatii are angajatorul vis-a-vis de plata salariilor compensatorii ? ... (vezi toată discuția)