Dacã situaţia descrisã corespunde realitãţii, înseamnã cã timpul discuţiilor a trecut. Încercaţi sã vã adresaţi in scris angajatorului (asumându-vã toate riscurile acestei acţiuni), expuneţi pe larg nemulţumirile, aşteptaţi rãspunsul.
Funcţie de rãspuns, mergeţi mai departe, iniţiaţi o acţiune în instanţã pe conflict de drepturi.
Demn de remarcat, este însã şi faptul cã angajatorul este cel care apreciazã oportunitatea angajãrii de personal, precum şi managementul eficient al firmei.
Dacã vi s-a solicitat sã vindeţi o anumitã cantitate de combustibil/zi, probabil cã mãsura face parte din programul de eficientizare a activului circulant şî/sau politica firmei la care sunteţi angajat, iar acest aspect apare ca o sarcinã de serviciu.
În orice caz, dacã aveţi nemulţumiri, încercaţi întotdeauna dialogul scris cu angajatorul (este mai eficient).
1.Prezentati un fluturas de salariu,pt.oricare luna doriti,pt. a putea sa ne pronuntam asupra corectitudinii calculului salarial.
2.Lucrati in vanzari,de aceea salariul dvs.reflecta in mod direct volumul acestora,faptul ca vi s-a stabilit un target lunar de a carui realizare/neralizare depinde procentul de salarizare ,adica cat primiti din cei 770lei brut ,nu este ceva ilegal,atata timp cat ati fost notificati asupra acestei schimbari,s-ar putea sa fie chiar unul dintre criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului stabilit pt.angajatul pe post de lucrator comercial in benzinarie, si sa-l regasiti ca atare in cim sub aceasta forma.
3.)Stabilirea organizarii si functionarii unitatii este un drept al angajatorului,de aceea doar acesta decide prin politica sa de personal asupra angajarilor,dar acesta, pe de alta parte are obligatia de a se consulta si cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora.De aceea luati legatura cu liderul de sindicat sau cu reprezentantul salariatilor pt. a prezenta angajatorului o propunere in sensul celei despre care ne vorbiti dvs. aici.
4.Pe de alta parte,angajatorul are obligatia de a respecta prevederile legale prevazute in Codul Muncii in ceea ce priveste timpul de munca si timpul de odihna astfel,durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore,iar In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, adica aveti tura s/d ,repausul saptamanal sa va fie acordat in alte zile in cursul saptamanii, stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Imi permit exprimarea unei opinii personale,in benzinarie ar trebui sa lucreze doar barbati si toti angajatii sa fie rotati in toate turele,e normal ca din motive de securitate femeile sa nu poata sa fie programate sa desfasoare activitate in schimbul3.Daca totusi este si o femeie angajata,as programa-o sa dubleze tura 1 alaturi de un barbat,cand activitatea este mai intensa .