avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Informare despre contractul individual de munca
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Informare despre contractul individual de munca

Buna ziua.Va rog sa ma lamuriti si pe mine ce pot sa fac in situatia in care ma aflu. Lucrez ca lucrator gestionar la o statie peco,suntem un nr de 6 angajati,5 baieti si o fata si avem urmatorul program: fata lucreaza de luni pana sambata cate 8 ore ,duminica are liber si lucreaza numai de zi.Baieti lucram in ture de 12 ore astfel: LUNI TURA DE ZI 12 ORE;MARTI SEARA TURA DE NOAPTE 12 ORE;MIERCURI LIBER;JOI TURA DE NOAPTE 12 ORE;VINERI LIBER;SAMBATA TURA DE ZI SI SE REPETA IAR 2 TURE DE NOAPTE SAMD.In total pe luna prindem 18sau 19 ture dintre care 12 ture de noapte, ceea ce inseamna pe luna un numar de 216 sau 228 ore dintre care 144 ore tura de noapte(ora 20 pana la ora 8 este tura).Noi am solicitat sa lucram 8 persoane (inca 2 persoane angajate) dar nu se doreste angajarea decat a inca o persoana care sa fie tot fata si sa lucreze doar ziua fetele urmand ca sa lucreze una o zi cealalta o zi.in acest caz ele ar lucra 15-16 zile pe luna un program de 12 ore tura in loc de 8 cum lucreaza acum fata care este si ar face un numar de 15(16)zile x 12ore = 180(192)ore numai de zi(de la ora 8 la ora 20)iar noi am ramane cu acelasi program ca si acum adica 18(19)ture x12ore din care 12ture de noapte. O alta problema ar fi urmatoarea : in contr de munca scrie ca salariul de baza lunar brut este de 770 ron si alte elemente constitutive:a) sporuri 25%spor de noapte b) indemnizatii..... c)alte adaosuri:2% spor sambata si duminica d)orele suplimentare prestate in afara programului normal de lucru sau in zilele in care nu se lucreaza ori in zilele de sarbatori legale se compenseaza cu ore libere platite sau se platesc cu un spor de salariu,conform contractului colectiv de munca aplicabil sau Legii nr 53/2003-codul muncii. in afara de cei 770 ron mai primim 20 de bonuri cu valoare de 9 ron adica 180 ron. Am trecut si un copil in intretinere pentru care am o reducere la impozit ca se afla in intretinere ca minor si cu toate acestea salariu meu net este cuprins intre 530-540 de ron si 20 de bonuri. Va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu cele 2 aspecte legate de program si de salariu si un calcul cu salariu ca sa inteleg mai bine . La 8 persoane an face 4 ture de 2 persoane si am lucra zi /noapte la fel si ar fi acelasi nr de ore CHIAR MAI MUT SI ATUNCI DECAT PREVEDE CODUL MUNCI . Daca incercam sa discutam aceste nemultumiri (unii) primim un raspunS daca nu va covine sunteti liberi iar mai nou ne conditioneaza sa vindem o anume cantitate de combustibil si daca nu o vindem ni se ia din salariu desi in contract nu este o asemenea conditie .VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNS SI SPER SA FIE CAT MAI EXPLICIT PENTRU A PUTEA SA-L INTELEG CAT MAI BINE.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 12:43, 17 Iunie 2012
Dacã situaţia descrisã corespunde realitãţii, înseamnã cã timpul discuţiilor a trecut. Încercaţi sã vã adresaţi in scris angajatorului (asumându-vã toate riscurile acestei acţiuni), expuneţi pe larg nemulţumirile, aşteptaţi rãspunsul.
Funcţie de rãspuns, mergeţi mai departe, iniţiaţi o acţiune în instanţã pe conflict de drepturi.

Demn de remarcat, este însã şi faptul cã angajatorul este cel care apreciazã oportunitatea angajãrii de personal, precum şi managementul eficient al firmei.
Dacã vi s-a solicitat sã vindeţi o anumitã cantitate de combustibil/zi, probabil cã mãsura face parte din programul de eficientizare a activului circulant şî/sau politica firmei la care sunteţi angajat, iar acest aspect apare ca o sarcinã de serviciu.

În orice caz, dacã aveţi nemulţumiri, încercaţi întotdeauna dialogul scris cu angajatorul (este mai eficient).
1.Prezentati un fluturas de salariu,pt.oricare luna doriti,pt. a putea sa ne pronuntam asupra corectitudinii calculului salarial.

2.Lucrati in vanzari,de aceea salariul dvs.reflecta in mod direct volumul acestora,faptul ca vi s-a stabilit un target lunar de a carui realizare/neralizare depinde procentul de salarizare ,adica cat primiti din cei 770lei brut ,nu este ceva ilegal,atata timp cat ati fost notificati asupra acestei schimbari,s-ar putea sa fie chiar unul dintre criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului stabilit pt.angajatul pe post de lucrator comercial in benzinarie, si sa-l regasiti ca atare in cim sub aceasta forma.

3.)Stabilirea organizarii si functionarii unitatii este un drept al angajatorului,de aceea doar acesta decide prin politica sa de personal asupra angajarilor,dar acesta, pe de alta parte are obligatia de a se consulta si cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora.De aceea luati legatura cu liderul de sindicat sau cu reprezentantul salariatilor pt. a prezenta angajatorului o propunere in sensul celei despre care ne vorbiti dvs. aici.

4.Pe de alta parte,angajatorul are obligatia de a respecta prevederile legale prevazute in Codul Muncii in ceea ce priveste timpul de munca si timpul de odihna astfel,durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore,iar In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, adica aveti tura s/d ,repausul saptamanal sa va fie acordat in alte zile in cursul saptamanii, stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.



Imi permit exprimarea unei opinii personale,in benzinarie ar trebui sa lucreze doar barbati si toti angajatii sa fie rotati in toate turele,e normal ca din motive de securitate femeile sa nu poata sa fie programate sa desfasoare activitate in schimbul3.Daca totusi este si o femeie angajata,as programa-o sa dubleze tura 1 alaturi de un barbat,cand activitatea este mai intensa .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor lucrate noaptea papic papic Buna, as dori sa stiu cum se platesc orele de munca prestate noaptea,daca un angajat lucreaza doar in ture de noapte a cate 12 ore, tot a doua noapte ( adica o ... (vezi toată discuția)
Norma de munca lunara pentru o sectie de spital florincamelia florincamelia cum se determina numarul de ore suplimentare (lucrate in zile de sambata si dumunica) si cum se acorda liberele aferente acestor ore intr-o sectie de spital ... (vezi toată discuția)
Pontaj paznic unitate scolara geoo83 geoo83 Orele de lucru ale paznicilor din scoala se face in ture 12/24 - 12 /48. Va rog sa -mi spuneti care este numarul orelor de liber cu care vor fi compensati ... (vezi toată discuția)