avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Marturie mincinoasa
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Marturie mincinoasa

In 2009 mi s-a intocmit dosar penal pt grup infractional organizat si complicitate la contrabanda. si tot atunci s-a disjuns cauza pt palierul moldovean in Rep. Moldova. Pe toata durata procesului am incercat sa-mi dovedesc nevinovatia cu toate acestea cu putin timp in urma am fost condamnat definitiv la 3 ani cu suspendare. Acum am fost din nou citat la Diicot sa dau declaratie in calitate de martor in dosarul disjuns in Rep Moldova si am avut acceasi atitudine la declaratie de nerecunoastere.
La sf audierii procurorul a spus ca imi va intocmi dosar de marturie minciunoasa. Este posibil asa ceva? Ce se poate intampla? Ce pot face?
Cel mai recent răspuns: Francisc Gerber , Avocat 22:12, 13 Iunie 2012
Atitudinea nu e concludenta in speta, ci neconcordanta dintre declaratii, in sensul ca s-a declarat altceva raportat la ce cunoasteti corelat cu cele probate din dosarul d-voastra de condamnare !

Cu stima!
deci am sustinut acceasi declaratie pe care am dat-o in fata instantelor si acum in calitate de martor. deci nu inteleg dc am fost chemat sa dau acceasi declaratie in calitate de martor. nu inteleg poate sa imi faca dosar pt marturie minciunoasa? ce se poate intampla?
Procurorii au forţat puţin nota.
Am văzut în instanţe că judecătorii au în vedere calitatea de inculpat şi nu vă obligă să depuneţi ca martor existând riscul să vă autoincriminaţi.
Eu cred că aţi procedat corect având aceeaşi atitudine atât în calitate de inculpat cât şi în cea de martor.
multumesc mult pt raspuns. sa inteleg ca este posibil sa-mi faca dosar penal pt marturie minciunoasa insa instanta sa nu ma oblige sa dau declaratie in calitate de martor. Dar procurorul dc a insistat sa ma audieze in calitate de martor cu toate ca eu nu am fost deacord cu acest lucru?
Din punctul meu de vedere nu puteţi avea şi calitatea de martor şi calitatea de inculpat în aceeaşi cauză.
Procurorul poate să facă ce vrea, instanţa va decide.
Sunt cazuri cănd se dispune rejudecarea cauzei datorită faptului că inculpatul a fost plecat din ţară la data judecării dosarului.
Inculpaţii sunt reaudiaţi, de data aceasta în calitate de martori, dar li se solicită acordul de a li se lua declaraţii, având în vedere şi calitatea lor de inculpaţi.
Aceştia susţin în continuare aceleaşi declaraţii pe care le-au dat anterior.
Nu cred că puteţi fi acuzat sau mai bine zis condamnat pentru mărturie mincinoasă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce sa fac daca vor sa ma forteze sa devin martor pentru a ma autoincrimina utilizator35354 utilizator35354 Ce sa fac daca vor sa ma forteze sa devin martor pt. a ma autoincrimina? Speta: X este prins de catre Politie ca vindea droguri. X incepe sa-i dea in gat ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati ! ContSters68188 ContSters68188 Acum 8 luni am fost implicat in 3 spargeri auto ....fiid doar prezent deoarece cel care le sparge era cel mai bun prieten al meu ...sunt minor ....acum am 17 ... (vezi toată discuția)
Martor..autoincriminarea LucianAlexandru LucianAlexandru Buna! Am fost condamnat si am executat o pedeapsa de un an si zece luni..dupa un an de cand m-am eliberat am fost citat ca martor pentru un act material din ... (vezi toată discuția)