avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Export carte - TVA -> unde DA si unde NU
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Export carte - TVA -> unde DA si unde NU

Buna ziua!
Am o editura si am publicat pana in momentul de fata peste 350 de carti. Intrebarea mea este privind TVA-ul. Cand am un client din strainatate (fie din UE, fie din afara UE) care comanda carti, pentru ce tari se aplica TVA-ul? Am vazut pe internet tot felul de explicatii, ba ca e 9%, ba ca e 24%, ba ca se aplica TVA-ul din tara din care face parte clientul. Daca provine din una dintre tarile din UE nu se aplica TVA-ul. Care e varianta corecta? Multumesc anticipat pentru timpul acordat! :D
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
cartedemate, utilizator
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 18:12, 13 Iunie 2012
potrivit art. 140, alin. 2, lit. b) din codul fiscal, cota redusa de 9% se aplica pentru livrarea de carti.

normele metodologice mentioneaza faptul ca aceasta cota redusă de 9% se aplică pentru livrarea de cărţi, inclusiv pentru cele înregistrate pe suport electromagnetic sau pe alte tipuri de suporturi, iar cărţile sunt tipăriturile care au cod ISBN, indiferent de suportul pe care sunt livrate.
nu se aplică cota redusă a taxei pentru livrarea de cărţi, în cazul în care acestea sunt furnizate pe cale electronică, operaţiunile fiind considerate prestări de servicii.

pentru clienti firme din uniunea europeana, firma dvs. trebuie sa fie inregistrata in registrul operatorilor intracomunitari si indiferent de tipul cartilor, livrarea se va face fara tva in baza VAT codului transmis de cumparator si verificat in prealabil de dvs.

pentru clienti persoane fizice din UE trebuie sa aplicati TVA 9% sau 24%, in functie de tipul cartii (tiparite sau pe cale electronica)

pentru clienti firme si persoane fizice din spatiul extracomunitar :
-tiparite - livrarea se face fara tva fiind un export de bunuri, iar firma dvs. trebuie sa obtina certificat EORI de la autoritatea vamala
-pe cale electronica - prestare de servicii fara tva (art. 133, alin 2 si art. 133, alin. 5, lit. e), pct. 11 din codul fiscal)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota de tva la tiparire brosuri monica_foica monica_foica Tiparirii si furnizarii celor tiparite se aplica cota de tva de 5%? (vezi toată discuția)
Tva pentru vanzare carte in format electronic crisandr crisandr As dori sa stiu daca se percepe TVA respectiv ce procent din pretul final in cazul in care doresc sa vand carti in format electronic pe un site web propriu. Nu ... (vezi toată discuția)
Tva tipografii krisztina krisztina Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, ce cota de TVA se aplica de catre tipografii, pentru tiparirea unei carti care are numar ISBN? Va multumesc (vezi toată discuția)