Spuneti-mi va rog cum trebuie sa procedez daca doresc sa depun o plangere impotriva unui lucrator de politie care imi instrumenenteaza un caz de furt de bicicleta?
Plângerea se poate face conform Art. 275 -277 cod procedură penală :
Dreptul de a face plângere
Orice persoană poate face plângere împotriva măsurilor şi actelor de urmărire penală, dacă prin acestea s-a adus o vătămare intereselor sale legitime.
Plângerea se adresează procurorului care supraveghează activitatea organului de cercetare penală şi se depune fie direct la acesta, fie la organul de cercetare penală.
Art. 276:
Obligaţia de înaintare a plângerii
Când plângerea a fost depusă la organul de cercetare penală, acesta este obligat ca în termen de 48 de ore de la primirea ei să o înainteze procurorului împreună cu explicaţiile sale, atunci când acestea sunt necesare
Introducerea plângerii nu suspendă aducerea la îndeplinire a măsurii sau a actului care formează obiectul plângerii.
Art. 277
Termenul de rezolvare
Procurorul este obligat să rezolve plângerea în termen de cel mult 20 de zile de la primire şi să comunice de îndată persoanei care a făcut plângerea modul în care a fost rezolvată.
@ legally_aid
cred ca utilizatorul se nu se refera la o plangere impotriva unei masuri sau act de urmarire penala,ci chiar impotriva lucratorului de politie,asa rezulta din intrebare.Plangerea se poate face la seful ierarhic superior, la parchet sau la DGA asta si in functie de ce reclama..
Răzvan Pătraşcu, este vorba despre plângerea împotiva unui lucrător care instrumentează cazul . Adică un organ de cercetare penală, din câte înţeleg eu. Ori, cine supraveghează activitatea organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare? Procuroul , din câte perevede legea. Ori dacă este vorba despre nemulţumitri vizavi de actele de cercetare penală, plângerea se adresează procurorului de caz, şi nu organelor ierarhic superioare din cadrul poliţiei judicare.
Oricum, sper să revină utilizatorul şi sa ne lamurească exact , dacă este vorba despre aspectul acesta ,sau despre cu totul altceva.
Din proprie experienta pt. asa ceva mai bine renunta sau cumpara-ti alta bicicleta si da peste el cand il prinzi in trafic . . . Pt.,, oamenii legii " nu se aplica codul penal decat in cazuri grave ( crime , etc...). Asta este o tara de politisti corupti de la A la Z-1 ( poate cate 1 la suta ) . Oricum : succes !
Utilizatorul doreste sa depuna o plangere penala impotriva lucratorului de politie eu asa inteleg din context, nu impotriva vreunei masuri sau act de urmarire penala din dosar,de exemplu pentru purtare abuziva,la asta m-am referit eu.